Oslo Børs hentet seg inn etter å ha startet dagen ned onsdag. I Europa var oppgangen markert, blant annet etter at PMI-tall fra Kina og euroområdet kom inn sterkere enn ventet.
Oppgangen i det europeiske markedet ledes blant annet an av metallaksjer, som ifølge Financial Times støttes av en mer stabil dollarkurs og bedre enn ventet PMI fra Kina.
Dempede utsikter
JP Morgan har imidlertid dempede utsikter til metallsektoren. Meglerhuset skriver i en oppdatering at det kutter sine prisprognoser for alle metaller i 2015 og 2016. Aluminiumsprisprognosen kuttes med fem prosent for 2015 og ni prosent for 2016, til henholdsvis 1.843 og 1.963 dollar pr tonn.
Meglerhuset fremholder at etterspørselen for industrimetaller i første kvartal var svakere enn ventet, særlig i Kina, og at leveringsutfordringene, som til en viss grad har preget markedet den seneste tiden, ikke er store nok til å føre til høyere priser.
JP Morgan-analytikerne tror den svake metalletterspørselen vil fortsette i andre kvartal før den tar seg opp igjen i det følgende kvartalet. Analytikerne går ut fra at de pengepolitiske stimulanstiltakene i Kina som ble innført i slutten av fjoråret ikke vil gi noen effekt før seks måneder etterpå.
Norsk Hydro-aksjen steg 0,3 prosent til 42,50 kroner, omsatt for 202 millioner kroner, nest mest på Oslo Børs.
Atomforhandlinger
Ellers fortsatte fokuset både på de oljerelaterte selskapene og oljemarkedet generelt, idet forhandlingene rundt Irans kjernefysiske program fortsetter på overtid, etter at fristen utløp ved midnatt.
De seneste indikasjonene fra Lausanne, hvor forhandlingene tar sted, tyder på at partene er nær å nå en avtale. Nøyaktig hva avtalen vil innebære, er det imidlertid litt mer usikkerhet rundt.
Ifølge CNN har samtalene underveis derimot i stor grad dreiet seg om hvor raskt eller tregt Iran vil tillates å gå videre med sin kjernefysiske teknologi de siste fem årene av den potensielle 15-årige avtalen, hvor raskt FN-sanksjonene mot Iran vil løftes, og hvorvidt sanksjonene vil bringes tilbake hvis Iran bryter avtalen.
Under press
Bekymringen for oljeselskapene er at en avtale kan føre til at Iran, som har betydelig produksjonskapasitet, vil kunne få lov til å eksportere mer enn de nåværende rundt 1,1 million fatene per dag til et marked som allerede er preget av overskuddstilbud.
- En avtale kan imidlertid få betydelig effekt på oljeprisene selv om Iran muligens ikke skulle klare å øke produksjonen, sier oljeanalytiker Carsten Fritsch i Commerzbank til Financial Times.
Ifølge Fritsch, ligger det allerede flere titalls millioner fat olje i tankskip utenfor den iranske kysten, som raskt kan slippes ut i markedet.
- Oljeprisene vil derfor sannsynligvis havne under press, sier han.
Statoil steg 0,8 prosent til 144,00 kroner, og var mest omsatt på Oslo Børs for 356 millioner kroner.
Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,48 prosent til 622,16 poeng, omsatt for 1,882 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.