Oslo Børs utviklet seg bedre enn de største børsene i Europa tirsdag ledet an av oljeserviceaksjer.
Goldman Sachs mener imidlertid at fortsatt svekkede markedsforhold i oljeservicebransjen i tredje kvartal 2015 tyder på at 2016 blir et utfordrende år for bransjen, ifølge en oppdatering datert mandag 30. november.
Meglerhuset peker på at tredjekvartalsresultatsesongen for oljeserviceselskapene inneholdt blant annet resultatvarsler, utbyttekutt, tegn på ytterligere marginsvekkelse og forverring av ordrereserven.
Venter ikke bedring tidlig neste år
Analytikerne i Goldman Sachs venter ikke noe bedring i trenden tidlig i 2016 eller i fjerdekvartalsrapporteringen, og viser til at de venter en ytterligere nedgang på elleve prosent på årsbasis i investeringene til de store oljeselskapene i 2016.
Videre heter det at bransjens balanse har vært et gjentakende tema, og tredje kvartal er et vendepunkt. Det vises blant annet til Saipems fortrinnsrettsemisjon og Petroleum Geo-Services' rettede plassering av nye og eksisterende aksjer.
«Etter vårt syn, med fortsatt utfordrende utsikter for oljeserviceselskapene, kan vi vente at nye fortrinnsrettsemisjoner bli annonsert, ettersom det i økende grad blir vanskeligere for selskapene å finansiere seg i gjeldsmarkedet. Vi ser potensial for fortrinnsrettsemisjon i Seadrill, CGG, Vallourec, Odfjell Drilling og North Atlantic Drilling, gitt deres respektive balanse», skriver analytikerne.
Goldman Sachs-analytikerne gjentar sitt forsiktige syn på sektoren og anbefaler investorene å unngå selskaper med anstrengt balanse og offshore-eksponerte aksjer.
Oppgraderer Subsea 7
Société Générale oppgraderer sin anbefaling på Subsea 7 til kjøp fra tidligere salg. Kursmålet oppjusteres til 103 kroner fra tidligere 70 kroner, det fremgår av en oppdatering fra meglerhuset datert mandag 30. november.
Analytikerne i Société Générale venter at gjeninnhentingen i oljeservicesektoren fra 2017 vil være drevet av investeringer på land, ikke offshore, men i 2018 anslår de en økning i offshoreinvesteringene på seks prosent til 250 milliarder dollar, som i hovedsak ventes å være drevet av investeringer på dypt vann, hvor Subsea 7 er godt posisjonert.
På lenger sikt venter Société Générale at Subsea 7s allianse med Onesubsea vil styrke seg etter Schlumbergers kjøp av Cameron International.
Société Générale-analytikerne begrunner anbefalingsoppgraderingen og de oppjusterte Subsea 7-estimatene blant annet med at selskapet anslås å ha en sterkere balanse enn sammenlignbare selskaper, samt at nedskrivningsrisikoen ser ut til å være begrenset. I tillegg ser analytikerne kun begrenset risiko for kapitalutvidelser.
Subsea 7-aksjen endte opp 4,3 prosent til 72,15 kroner pr aksje, omsatt for 267 millioner kroner.
«Fremstår som dyr»
Fusjonen mellom Frontline og Frontline 2012 ble fullbyrdet mandag og aksjen handles tirsdag sammenslått for første gang. SEB starter dekning på Frontline-aksjen, inkludert Frontline 2012, med salgsanbefaling og kursmål 15,85 kroner.
Analytiker Ole G. Stenhagen viser til at Opecs produksjon fortsetter på et høyt nivå, samtidig som produsentene utenfor kartellet ikke ennå vil kutte produksjon.
I tråd med dette har etterspørselen etter olje økt, men lageroppbyggingen er betydelig. For shipping, er den totale effektiviteten for transport trolig ned grunnet ventetid og kø, mener han.
«Vi venter at denne utviklingen vil fortsette gjennom vinteren, og at dette trolig vil munne ut i oppgang i contango-handler og økt flytende lagring», skriver Stenhagen.
Men, ettersom utviklingen i oljeprisen er ukjent og det er rikelig med nybyggingskapasitet, tror ikke Stenhagen at investorene vil vurdere markedet som positivt og stigende. Frontline-aksjen fremstår dermed som dyr nå, mener han.
Risiko på nedsiden for PGS
Petroleum Geo-Services (PGS) sluttet opp 0,05 prosent til 40,83 kroner pr aksje tirsdag. DNB Markets viser i oppdatering til at PGS fredag skal avholde sin årlige kapitalmarkedsdag, der meglerhuset mener risikoen ligger på nedsiden.
«På tross av at vi venter en guiding for 2016 på linje med konsensusforventningene mener vi risikoen i første rekke ligger på nedsiden. Konsensus-ebitda for 2016 ligger på 450 millioner dollar, mens vårt tilsvarende estimat for neste år er på 402 millioner dollar», skriver meglerhuset.
Utfordringen for PGS er at selv om bransjen som helhet har redusert tilbudet så faller etterspørselen enda raskere, ifølge DNB Markets, som har en salgsanbefaling på PGS.
Meglerhuset viser til at PGS' nylig gjennomført kapitalinnhenting kombinert med gunstig valutakursutvikling gjør at kursmålet er oppjustert til 29 kroner, fra tidligere 25 kroner.
PGS ble omsatt for 60 millioner kroner.
Hydro holder kapitalmarkedsdag
Også Norsk Hydro skal holde kapitalmarkedsdag denne uken. Credit Suisse venter at fokuset vil være rettet mot Kina, og om eller hvordan produsentene der kan redusere kapasiteten og når det kan gi en positiv markedseffekt.
Credit Suisse er usikker på om det vil komme en betydelig økning i Hydros utbytte i februar 2016 på grunn av usikkerheten i markedet, hensynet til balanse og kredittvurdering, og kapitalinvesteringer, som kjøpet av MRN-gruven.
Katalysatorene for Hydro-aksjen fremover er, ifølge Credit Suisse, implementering (og ikke bare annonsering) av produksjonskutt, utbytte i februar, som de mener kan bli lavere enn forventningen i markedet, og børsnotering eller tilbakekjøp av Sapa. I tillegg kan en depresiering av renminbi utløse økt eksport av Kina, og mulighetsstudie av MRN-gruven kan også være en trigger.
Credit Suisse har en underperform-anbefaling på Hydro-aksjen med kursmål 29 kroner.
Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,59 prosent til 632,46 poeng, omsatt for 3,801 milliarder kroner.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.