Oslo Børs starter uken kraftig ned, men ligger likevel høyere enn de store børsene i euroområdet som faller etter Hellas' gjeldskrise tok en vending mot det verre over helgen.
Hovedindeksen på Oslo Børs faller 2,2 prosent, mens Dax-indeksen i Frankfurt faller 3,4 prosent og Cac 40-indeksen i Paris faller 3,7 prosent.
- Står fast
Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB har i utgangspunktet tro på at partene vil komme frem til en avtale før eller siden, og at Hellas dermed forblir i eurosonen. Blomgren erkjenner imidlertid at risikoen for gresk mislighold og påfølgende «Grexit» har økt over helgen.
- Markedet står for øyeblikket fast i en situasjon hvor man bare venter på avklaring av situasjonen, i den ene eller andre retningen, sier hun til TDN Finans.
For øyeblikket, mener hun imidlertid det ser ut som at avklaringen kan drøye et par uker til, fremfor alt på grunn av Det internasjonale valutafondet (IMF) kan velge å innvilge Hellas en utsettelse på 30 dager av beløpet på over 1,5 milliarder euro, som forfaller i morgen.
- Så selv om man ikke betaler i morgen, så behøver ikke IMF å klassifisere det som et mislighold, sier hun.
Uklar sikt
Selv tror SEB-strategen at det ikke er umulig at IMF gjør dette, for å avvente folkeavstemningen som skal gjennomføres i Hellas kommende søndag, 5. juli.
- Risikoen er at man ikke får noe klarere bilde på kort sikt, og at det vil fortsette å tynge børsene, understreker hun.
SEBs Blomgren hovedpunkter støttes i all hovedsak av Danske Bank Markets' analytikere, som skriver i en analyse at meglerhusets hovedscenario er at Hellas forblir i eurosamarbeidet. Danske Bank Markets venter at Hellas' regjering før eller siden vil gi etter for kreditorenes krav.
- Være eller ikke være
Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets skriver i en oppdatering at han venter at grekerne stemmer «ja» til kreditorenes forslag i folkeavstemningen søndag.
«Gitt at grekerne skjønner at folkeavstemningen søndag den 5. juli egentlig er en avstemning om «å være eller ikke være i EU», betyr det at grekerne høyst sannsynlig vil stemme for å godta kreditorenes krav, hvilket vil gi Hellas en større sum av nye lån fra kreditorene som vil dekke gjeldsforfall i noen måneder frem», skriver Syed.
SpareBank 1-økonomen er klar på at et «ja» i folkeavstemningen vil også bety starten på slutten til Tsipras-regjeringen.
«Vi har ingen medlidenhet for Tsipras, hvis regjering trolig vil bli erstattet av en teknokratregjering, som ikke vil ha en politisk agenda om å motstå kreditorenes kriterier, i motsetning til Tsipras-regjeringen. Det betyr at videre samarbeid med Troikaen blir lettere», fremhever Syed.
Se også video: Krise for greske pensjonister
Ser til Iran
Mange fokuserer naturlig nok på Hellas-forhandlingene, men dette er ikke de eneste store forhandlingene av betydning som foregår i disse dager.
Særlig i oljemarkedet følges det nøye med på forhandlingene mellom Iran og den såkalte P5+1-gruppen rundt førstnevntes kjernefysiske program.
Les også: - En oljebombe kan slå ned i markedet
Irans utenriksminister Javad Zarif dro søndag hjem fra Wien, hvor forhandlingene med andre toppdiplomater foregår, for å konsultere med Irans lederskap, idet partene forblir splittet over hvordan man vil begrense og overvåke Irans kjernefysiske program.
Oljeprisen faller
Ifølge ferske tall fra amerikanske verdipapirhandelsmyndigheter, har amerikanske hedgefond og andre oljespekulanter redusert sine long-posisjoner til det laveste nivået på ti uker.
- Enhver avtale vil involvere lettelse av sanksjonene til en viss grad, noe som vil tillate umiddelbare salg av råolje inn i et marked som allerede er overforsyn, sier Andy Lipow i analysehuset Lipow Oil Associates til Bloomberg News
Brent-oljeprisen faller rundt 1,74 dollar til 61,52 dollar fatet onsdag tidlig ettermiddag.
Bud på offshoreselskap
Northern Offshore stiger 133 prosent mandag etter å ha mottatt bud fra Shandong Offshore International Company på hele selskapet på 7,59 kroner per aksje. Northern Offshores styre anbefaler budet.
Analytiker Janne Kvernland i Nordea Markets skriver i en oppdatering at budet kan føre til økt fokus på oppkjøpskandidater innen oljeservice-sektoren og fremhever North Atlantic Drilling og Odfjell Drilling blant selskaper notert på Oslo Børs. Meglerhuset venter at budet vil bli akseptert.
Hun mener imidlertid at dette ikke er et signal på økt M&A-aktivitet.
«Vi tror ikke det vil være mye mer aktivitet de kommende kvartalene, og venter heller å se aktiviteten ta seg opp i slutten av 2016/2017», skriver Kvernland og viser til at det synes å være enighet i markedet om at avstanden mellom prisforventningene til kjøpere og selgere fremdeles er for høy.
Northern Offshore-aksjen sluttet på 3,04 kroner fredag, og aksjen stiger 133 prosent til 7,10 kroner mandag.
Hovedindeksen på Oslo Børs faller 2,19 prosent til 628,51 poeng, omsatt for 1,765 milliarder kroner.
Les også:
- For meg har gresk exit fra eurosonen aldri vært, og vil aldri bli, en mulighet
Se video: - Ikke nytt Hellas-forslag mandag