For bare ett år siden var det oljeselskapene som slåss om å sikre seg rigger for å holde trykket oppe i oljeletingen. I dag er rollene byttet om. Riggeierne slåss en brutal kamp om de få ledige jobbene som finnes. Mens avanserte rigger for ett år siden kunne tjene opptil 600.000 dollar per dag, er ratene nå nede rundt 300.000 dollar per dag, som knapt dekker driftskostnadene.
Den hypermoderne riggen Transocean Spitsbergen (tidligere Aker Spitsbergen) har nå boret sin siste brønn for Statoil og er på vei på mot land.
«Riggen vil bli frigjort til tross for at den har vært en av de beste riggene i Statoils riggportefølje og har boret 40 prosent raskere enn ventet i år. Dette viser Statoil (og feltpartnernes) ønske om å kutte kostnader raskt,» skriver Pareto.
Riggen er en av syv som blir ledige i år, hvorav fem er avanserte rigger. Neste år kommer ytterligere syv rigger. Disse riggene skal slåss om tre anbud for lange kontrakter med oppstart i 2016 og 2017. Den første av disse tre skal Statoil trolig tildele denne måneden.
Man trenger ikke være rigganalytiker for å se at Statoil og de andre oljeselskapene nå kan diktere nærmest hvilken som helst dagrate de ønsker seg. Riggselskapenes eneste alternativ er nemlig opplag i en norsk fjordarm.
Samme bildet ser vi over hele verden. Upstream skriver i dag at det brasilianske statsoljeselskapet Petrobras har utsatt publisering av investeringsplanen for 2015 til 2019 til slutten av juni eller starten av juli. Ifølge Pareto er det ventet investeringskutt på opptil 30 prosent i forhold til i fjor, samt en «massiv» endring av kontrakter for flytende installasjoner i Santos-bassenget. Nesten alt av oljeselskaper har det siste året annonsert investeringskutt på 20-30 prosent.
Seadrill, Ocean Rig og Odfjell Drilling er blant selskapene som er tungt eksponert mot Santos-bassenget, som lenge var betraktet som et av de mest spennende dypvannsmarkedene i verden.
Pareto venter at oljeprisen fortsatt vil diktere kursen på riggaksjer.
«Vår eneste kjøpsanbefaling i denne sektoren er kriserammede Odfjell Drilling på grunn av den lave verdsettelsen,» skriver Pareto. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.