En oljepris i fritt fall, ti prosent kursfall i Statoil og en hovedindeks som faller over tre prosent. Det høres ut som ingrediensene i oppskriften på en ny og kraftig korreksjon på Oslo Børs.
Statoil-aksjen faller ti prosent fredag formiddag etter torsdagens OPEC-møte som sendte oljeprisen kraftig ned. Hovedindeksen faller over tre prosent.
Et kursfall i Statoil på ti prosent er ikke hverdagskost. Vi må tilbake til finanskrisen i 2008 og 2009 for å finne så voldsomme kursutslag i børsens desidert største og mest likvide aksje. Under finanskrisen mer enn halverte Statoil-aksjen seg fra 214 kroner til aksjen bunnet ut på 102 kroner en meget mørk novemberdag i 2008. I denne perioden falt oljeprisen fra over 140 dollar fatet til en bunn på 40 dollar per fat.
Les mer: Statoil-aksjen raser ni prosent
Les mer: Opec-møtet senket Oslo Børs
Nå snakker vi om et oljeprisfall fra 115 dollar per fat i sommer til 72 dollar per fat nå. Ingen tør si noe om når oljeprisen vil bunne ut, men det vil være naivt å utelukke at vi på nytt kan komme til å se bunnivået på 40 dollar fra finanskrisen. Dette er riktignok ikke noe likevektspris, gitt at amerikansk skiferproduksjon trolig har en breakevenpris på mellom 60 og 70 dollar per fat. På lengre sikt vil også en lav oljepris føre til økt etterspørsel og lavere tilbudsvekst som igjen vil føre til økt oljepris.
Det vil også være naivt å utelukke at Statoil-aksjen på nytt kan halvere seg i verdi. Aksjen er nå ned fra 190 kroner i sommer til rett under 130 kroner. Selv da oljeprisen sto over 100 dollar per fat hadde ikke Statoil tilstrekkelig kontantstrøm til å betale de årlige utbyttene på over 20 milliarder kroner. Da skjønner man et med dagens oljepris på 70 dollar og en bunn ingen vet hvor er, må Statoil-styret ta den alvorlige diskusjonen om å kutte utbyttet til null. Skulle det skje, må man ikke være rare spåmannen for å se at dagens kursfall på ti prosent vil være en mild bris i sammenligning.
Så er det greit å minne om at selv om oljeprisen nå stuper så er vi i en helt annerledes situasjon enn under finanskrisen. Da falt global oljeetterspørsel med flere millioner fat olje per dag fra 2008 til 2009. Nå tyder de fleste prognosene på en vekst i global oljeetterspørsel i 2015 på over en million fat per dag. Finanskrisens oljeprisfall skyldtes i hovedsak bortfall av etterspørsel. Dagens oljeprisfall skyldes i hovedsak tilbudssiden ved økt produksjon av skiferolje i USA og produksjonsoppstart i Libya, og høye oljelagre.
Uansett, med en Statoil-aksje i fritt fall og en oljeservicesektor som kommer til å blø hvis Statoil må i gang med nye kutt i investeringsbudsjettene er det naturlig å frykte en ny kraftig korreksjon på Oslo Børs. Hovedindeksen på Oslo Børs har allerede falt med nesten ti prosent de siste dagene. Korreksjonen i oktober endte med et børsfall på 14-15 prosent.
Den store forskjellen denne gangen er riktignok at i oktober falt Oslo Børs i tandem med det globale aksjemarkedet. Et kraftig oljeprisfall nå kan man ikke regne med vil føre til et like kraftig kursfall globalt, om noe kursfall i det hele tatt. De fleste land er nettoimportører av olje og mange bedrifter har olje som innsatsfaktor. Da er det positivt med lavere oljepris.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.