Aksjene på Oslo Børs endte svakt ned mandag ettermiddag, preget av en litt volatil utvikling i oljeprisen og forholdsvis lave handelsvolumer.

Aksjestrateg Erik Fosland i Nordea fremholder at markedet startet dagen ned sammen med oljeprisen, men har siden kommet litt opp igjen. Brent 1. posisjon ligger i 14:30-tiden rundt 20 cent over prisen ved stengetid på Oslo Børs fredag.

De fleste oljeserviceaksjene er opp, mens Statoil er moderat ned.

- Det er et litt blandet bilde i dag, men lite nytt å melde, konstaterer Fosland.

Bloomberg News melder at en avtale rundt Irans atomprogram er nærmere enn noensinne, og viser til talsperson Martin Schaefer i det tyske utenriksdepartementet.

- Enda mer olje kan bli pøst ut i markedet

Oljeanalytiker Karl Fredrik Skorge Hansen i Norwegian Oil Trading sier at resultatet av atomsamtalene kan bli svært viktige for den videre utviklingen i oljemarkedet.

- Vi antok i desember ifjor at dette ville komme på dagsordenen i år, og at det muligens kan medføre en mye sterkere tilbudsside. Hvis Iran aksepterer strengere kontroll på atomutviklingsprogrammet og dette medfører lettelser i sanksjoner, vil enda mer olje bli pøst ut i markedet i løpet av få måneder, sier Skorge Hansen til TDN Finans.

Technip og FMC Technologies meldte søndag kveld at selskapene har dannet et nytt joint venture, Forsys Subsea, som vil redusere grensene mellom SURF og SPS.

DNB Markets-analytiker Eirik Ronold Mathisen mener opprettelsen av Forsys Subsea er et nødvendig svar på utsettelsen av prosjekter som følge av høyere kostnader, og mener JVet kan bli en «game changer» for hvordan subsea-selskaper jobber sammen.

Mathisen fremholder at Forsys fremover vil kunne hjelpe FMC og Technip til å vinne nye kontrakter i et stadig tøffere marked. Han mener at dette er en betydelig trussel for Subsea 7.

Første kvartal snart over

Ellers er det en drøy uke igjen av første kvartal, og flere analytikere har begynt å rette øynene mot Petroleum Geo-Services' (PGS) kapasitetsutnyttelse for kvartalet. PGS selv har kommunisert en utnyttelse på 70-75 prosent for første kvartal, fra en utnyttelse på 78 prosent i fjerde kvartal 2014.

DNB Markets skriver i en oppdatering at flere ledige fartøy i tillegg til økt behov for geografisk reposisjonering av andre enheter fører til at meglerhuset tror at utnyttelsen har kommet ytterligere ned, til lavt på 60-tallet, i løpet av kvartalet.

Petrobras-saken

Effektene av opprullingen av den store korrupsjonssaken i Petrobras har så langt vært begrenset for de europeiske oljeserviceaktørene, men dette ser nå ut til å endre seg, ifølge Citi-analytikerne.

Verftforsinkelser, kontantbegrensninger i Petrobras, økende konkurranse og problemer med den lokale leverandørkjeden lover dårlig nytt for Subsea 7, som har rundt 40 prosent av ordrebeholdningen sin eksponert mot Brasil, Technip og Seadrill med rundt 14 prosent, og Aker Solutions med rundt 10 prosent.

Citi understreker imidlertid at risikoen for selskapenes resultater er enda høyere, ettersom majoriteten av Petrobras-kontraktene har høyere marginer enn gjennomsnittet.

Spesifikt, ser Citi-analytikerne risiko ved forsinkelser i den lokale leverandørkjeden, som kan påvirke etterspørselen for rigger og andre fartøyer; økende fokus på regler og forskrifter, som gir risiko for forsinket gjennomføring av arbeidsprogram; og kontantbegrensninger i Petrobras, som setter ordre for nytt utstyr (Aker Solutions) og fleksible rørledninger (Technip) i fare.

I tillegg står EPC-arbeid og -betalingene også i fare for forsinkelser (Technip/Saipem), og riggkontrakter i fare for å ikke blir forlenget (Seadrill). Det er også mulig at Technips PLSV-kontrakter vil komme under press for reforhandling av ratene eller utsettelse av levering.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,13 prosent til 622,37 poeng, omsatt for 3,37 milliarder kroner.

Les også:
Kina kan forkaste vekstjaget i økonomien
Svak ukestart i oljemarkedet
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.