Oslo Børs falt med sammen med europeiske børser ellers torsdag. Fokuset var rettet mot oljeserviceselskapene Subsea 7 og Aker Solutions etter at konkurrentene Technip og FMC Technologies meldte om fusjonsavtale.

Sterkere dollar

Utsikt til raskere renteoppgang i enn ventet i USA etter «haukete» kommentarer i referatet fra det seneste rentemøtet i Federal Reserves' rentekomité (FOMC), som ble lagt frem onsdag kveld, fører til fall på børsene i Europa.

Styrket dollar fører til fall for oljeprisen og andre råvarer, mens utsikter til høyere renter fører til relativt sterk utvikling for bankaksjer. Statoil, Norsk Hydro og Yara International var ned henholdsvis 3,97, 1,63 og 1,87 prosent, mens DNB var ned 1,35 prosent.

Nordsjøolje brent 1. posisjon lå på 47,77 dollar per fat da Oslo Børs stengte torsdag, ned fra 49,3 dollar per fat ved stengetid i det norske markedet onsdag.

Gigantfusjon

Technip og FMC Technologies meldte torsdag at de fusjonerer i en ren aksjetransaksjon som verdsetter det sammenslåtte selskapet til rundt 13 milliarder dollar. Deres norske konkurrent Subsea 7 steg 1,3 prosent på Oslo Børs, mens Aker Solutions falt 2,68 prosent.

Analytikerne fremhever at en fusjon gir en betydelig konkurrent for de Oslo Børs-noterte selskapene.

På kort sikt kan spekulasjoner rundt Aker Solutions og Subsea 7 drive deres aksjekurser.

- Ikke uventet

Analytikerne Tord Aasen Augestad i Arctic Securities og Synnøve Gjønnes i Pareto Securities sier at transaksjonen ikke var uventet og viser til at selskapene har hatt et lengre samarbeid gjennom joint venturet Forsys Subsea.

Gjønnes legger til at rykter om fusjonen har versert i markedet siden desember.

- Forsys ble dannet for å teste kundenes aksept for å gjøre dette, og man ser at dette har funket. Nå tar man steget videre, sier Augestad, som mener fusjonen er negativ for konkurransebildet innen subsea-segmentet.

- Det er ikke en umiddelbar konsolideringseffekt ettersom det er en utstyrsleverandør og en installasjonsleverandør som går sammen, men det blir en mastodont i subsea-bransjen. Ingen er i nærheten av å ha et så stort produktspekter. De vil nok dra fordel av dette i form og kunne tilby lavere kostnader ettersom de eier hele verdikjeden, spesielt på større prosjekter, sier Augestad.

- En oppkjøpskandidat

Augestad mener at fusjonen vil slå negativt ut for resten av aktørene innen subsea-segmentet, men påpeker at det kan bli noe positivt kursutslag for Subsea 7 og Aker Solutions på kort sikt drevet av fusjons- og oppkjøpsspekulasjoner.

- Det er negativt for dem, men M&A-spekulasjoner kan drive kursen opp på kort sikt. Aker Solutions er jo en oppkjøpskandidat, sier han, og viser til rendyrkningen av selskapet etter at Akastor ble skilt ut.

Gjønnes i Pareto skriver i en oppdatering at dersom fusjonen går gjennom vil dette gjøre markedet mer utfordrende for mindre aktører som Aker Solutions og Subsea 7 ettersom den begrenser konkurransen om SURF+SPS-arbeid (subsea installering og subsea utstyr) på større prosjekter.

Gjønnes legger imidlertid til at konsolidering i bransjen er positivt.

Største noengang

Analysesjef Frederik Lunde i Carnegie peker på at den foreslåtte fusjonen vil være den største transaksjonen i subsea-markedet noen gang, og at Technip og FMC er de to største selskapene i sine markeder.

Han sier videre at det blir mye internt fokus i forbindelse med fusjonen, noe som kan være bra for konkurrentene Aker Solutions og Subsea 7.

Spørsmålet fremover er hvilke selskaper som er neste ut på fusjonsfronten, og om det kan være Subsea 7 eller Aker Solutions, sier Lunde til TDN Finans.

- Krevende

Porteføljeforvalter Truls Evensen i Fondsfinans Kapitalforvaltning sier det alltid er litt overraskende når to store franske og amerikanske selskaper slår seg sammen.

- Det har vist seg å være ganske krevende. Men disse selskapene har hatt et joint venture, Forsys Subsea, et års tid, og har vel sett at det funker, selv i et meget svakt marked, sier han.

Forvalteren mener fusjonen er ytterligere et signal om at de største aktørene ser et behov for å integrere seg gjennom hele subsea-virksomheten, og ikke ha selskaper som produserer undervannsutstyr separat fra de som kobler utstyr og plattform sammen.

Aker berøres

Han viser videre til at det på Oslo Børs særlig er Aker Solutions, som blant annet driver med produksjon av subsea-trær og Subsea 7, som blant annet driver med sammenkobling av subsea-utstyr, som berøres.

Aker Solutions har et samarbeid, som ikke veldig juridisk bindende, med Baker Hughes innenfor denne typen aktivitet, mens Subsea 7 har en «allianse» med OneSubsea, som var 50/50 eid av Schlumberger og Cameron, og nå altså 100 prosent eid av førstnevnte.

- Subsea 7 er jo det desidert sterkeste selskapet av disse to Oslo-noterte selskapene, og jeg er ganske sikker på at Aker Solutions bruker en del tid på å vurdere hvordan de skal plassere seg i et marked der det skjer store strategiske omveltninger, sier Evensen og legger til

-Det er viktig å finne sin plass før alle plasser er opptatt, for å si det slik.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 1,77 prosent til 594,65 poeng, omsatt for 3,618 milliarder kroner.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Vrakdeler fra egyptisk fly funnet i Middelhavet

DN-podkast: Finansredaksjonen

- Får vondt i magen av boligprisveksten i Oslo

Se DNtv:

Fire kule ting med Jaguars suv
Jaguars første suv, F-Pace, har en rekke positive egenskaper. Her er fire av dem.
01:36
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.