Det var i Paretos anbefalte modellportefølje for juni at Archer-aksjen for første gang fikk innpass.

«Med eksponering mot det utfordrende landmarkedet i USA og markedene i Nordsjøen vil Archers inntjening komme under press i 2015 og 2016. Men den verste nyhetsstrømmen er trolig historie, og med lånebetingelser justert som forventet og solid likviditet bør selskapet ha nok manøvreringsrom for å komme seg gjennom den pågående markedsnedturen,» skrev Pareto.

Timingen var uheldig for Pareto. Bare 11 dager etter at meglerhuset tok sjansen på å fange den fallende kniven kom Archer i dag med nok et resultatvarsel. Resultat for andre kvartal 2015 ventes nå å bli lavere enn det som ble guidet så sent som ved utgangen av første kvartal. Det sier sitt om forutsigbarheten i dette markedet nå. Omsetningen i USA ventes å ende 35 prosent lavere enn i første kvartal.  

Det har vært så mange resultatvarsler og nedskrivninger i Archer de siste årene at de fleste aksjonærene må ha mistet tellingen for lenge siden. Men siden Archer-aksjen steg i starten av juni, hovedsakelig på grunn av at Pareto innlemmet aksjen i porteføljen, er meglerhusets negative avkastning så langt i juni kun på et par prosent. Men mye tyder på at Archer-aksjen nå har mistet sitt positive momentum, og aksjen ryker trolig ut av Pareto-porteføljen i juli.

Pareto mente i starten av juni at markedskursen ga et gunstig inngangspunkt for å dra nytte av en eventuell bedring i markedet. Kursmålet ble satt til fire kroner, som er i nedre del av Paretos sum-av-delene verdivurdering på mellom fire og ti kroner.

Archer-aksjen har vært en sammenhengende katastrofe for aksjonærene siden selskapet ble skrudd sammen og notert på Oslo Børs høsten 2010. Aksjonærverdier for over 20 milliarder kroner har gått tapt. Fredriksens tidligere høyre hånd Tor Olav Trøim støvsuget det amerikanske markedet for landbaserte brønnserviceselskaper, betalte «big bucks» til selgerne som hovedsakelig var private equity-selskaper og stablet det sammen til å bli Archer. De amerikanske selskapene Allis-Chalmers, Grey og Great White ble kjøpt for tilsammen 10,5 milliarder kroner og finansiert med emisjoner på kurser på mellom 25 og 35 kroner. Drømmen var at Archer skulle bli det største selskapet i Fredriksen-imperiet, større enn hovedaksjonæren Seadrill, og med en årlig vekst på over 20 prosent, både organisk og ved nye oppkjøp. I dag er drømmene døde og aksjekursen under tre kroner. Mye tyder på at Fredriksens interesse for dette selskapet har falt til et lavmål. Datteren Cecilie trakk seg fra styret i selskapet i slutten av mai.

Selskapets egenkapital er nå priset til cirka 1,5 milliarder kroner. De amerikanske private equity-selskapene som for noen få år siden fikk 10,5 milliarder kroner fra Fredriksen og hans medaksjonærer kan nå snu seg rundt og by tre milliarder kroner for hele butikken. Se ikke bort fra at Fredriksen takker ja.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.