Mens hovedindeksen humper avgårde med en avkastning i år på pluss minus null, har RCCL-aksjen gitt en avkastning på 30 prosent, inkludert utbytte. Markedsverdien av selskapets egenkapital har økt med 41 milliarder kroner til 173 milliarder kroner, og så kan man legge til årets utbytter på 1,9 milliarder kroner. Ingen andre selskapet på Oslo Børs er i nærheten av dette i år.

Mens Oslo Børs falt kraftig i august, endte RCCL-aksjen faktisk opp den måneden. Men for investorer som hermer etter hovedindeksen er det snart slutt på moroa. RCCL har bestemt seg for å stryke sekundærnoteringen på Oslo Børs og bare være notert i USA.

RCCL har i årevis slitt med laber avkastning på investert kapital og langt under hva konkurrenten Carnival har klart. Årsaken er kort fortalt at RCCL har slitt med svak kapitaldisiplin og bestilt for mange og for dyre skip. Nå er kapasitetsveksten betydelig redusert. Skipene som rederiet nå har bestilt er ventet å bidra betydelig til inntjeningen i årene fremover.

Ifjor sommer lanserte rederiet sitt nye «Double-Double»-program som har mål om innen 2017 å få økt avkastningen på investert kapital til tosifret, samt å doble inntjeningen per aksje fra nivået i 2014 som allerede var høyt. Rederiet har i år nytt godt av et betydelig fall i bunkerskostnader og gunstige valutaeffekter.

Den kraftige kursoppgangen i år har fått flere investorer og analytikere til å mene at aksjen er mer enn fullpriset. Blant disse er Swedbanks sjefstrateg Peter Hermanrud som ved inngangen til juli tok aksjen inn i sin anbefalte shortportefølje. Det var en kjempetabbe siden aksjen steg nesten 20 prosent i juli. Hermanrud var heldigvis klok nok til å ta aksjen ut av porteføljen måneden etter. Siden har aksjen bare fortsatt å stige.

Hermanruds argumenter for å shorte RCCL var at aksjen hadde steget til en P/E på 15,3, som var over båndet mellom ti og 15 som aksjen stort sett har handlet siden 2009. Meglerhuset mente også at med kursoppgangen på cirka 20 prosent siden mai var effekten av den lavere oljeprisen fullt priset inn i aksjen.

Men det spørres om potensialet i RCCL-aksjen nå er tatt ut. RCCL-sjef Richard D. Fain solgte i starten av august 150.000 aksjer til kurs 730 kroner.  Nå handler aksjen til over 790 kroner. Salget av RCCL-aksjer for 110 millioner kroner er et kjempemessig salgssignal, spesielt siden det kommer fra superinnsider Fain som i alle år har vært en kløpper til å time kjøp og salg av egen aksje.

Les også:

Selger aksjer for en mrd. dnPlus  

Ny cruisetopp for Wilhelmsen dnPlus

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.