Riggaksjer har steget markert i USA og på Oslo Børs de seneste dagene, og oppturen fortsatte fredag.
Den John Fredriksen-kontrollerte riggaksjen Seadrill har doblet seg siden selskapet la frem kvartalsrapport i forrige uke.
Les også: Nå er det full panikk hos shortgribbene i Seadrill
Analytikere og riggmeglere TDN Finans snakker med, er enige om at det ikke er fundamentale faktorer som driver riggkursene opp.
- Det har ikke skjedd noe fundamentalt. Ingen nye slutninger eller noe slikt. Dette er rent aksjeteknisk. Det kan være enten tilbakekjøp eller tilbakekallelse av utlånte aksjer, sier sjefanalytiker Anders Bergland i Clarksons Platou til TDN Finans.
Riggmegler Karl Arthur Bræin i Norocean minner om at Seadrill-aksjen siden nyttår har falt betydelig tross denne ukens oppgang.
- Det kan være at aksjen er blitt noe oversolgt, eller at folk har shortet den for mye, og nå vil dekke inn shorten, sier han til TDN Finans.
Seadrill steg 38,8 prosent til 29,19 kroner.
Telenor i vinden
Også Telenors deleide datterselskap Dtac i Thailand har steget mye de seneste dagene.
- Det er spekulasjoner om at Jasmine, selskapet som vant spektrum i auksjonen før jul, ikke har mulighet til å betale. Da kan muligens spektrumblokken tilfalle Dtac. Regulatoren har indikert at prisen bør re-auksjoneres til en minstepris satt til det Jasmine betalte, sier analytiker Håvard Nilsson i Carnegie til TDN Finans.
Dtac ønsker også å lansere 4G på deler av 1.800 mhz-konsesjonsspektrumet de har fra CAT, et statlig selskap som eies av regulatoren. De styrer og eier konsesjonsspektrumet som Dtac bruker, forklarer Carnegie-analytikeren.
Telenor steg 2,2 prosent til 137,50 kroner.
Hentet seg inn
Flyselskapet Norwegian tynget først utviklingen etter å ha lagt frem sterke passasjertall før åpning. Aksjen hentet seg imidlertid inn igjen.
Norwegian hadde en økning i passasjertrafikken på 20 prosent i februar 2016, sammenlignet med samme periode året før.
Kabinfaktoren var 86,4 prosent mot 86,3 prosent året før, mens det økonomiske parameteren yielden var ned til 0,37 kroner - noe ned fra 0,38 i fjor. Inntektene per tilgjengelige setekilometer var stabil på 0,32 kroner.
- Mye av veksten kommer internasjonalt, ikke minst på de interkontinentale rutene. I tillegg ser vi god utvikling på innenriksrutene i Spania og på rutene mellom de franske karibiske øyer og den amerikanske østkysten. I Norden er etterspørselen stabilt god, skrev Norwegian-sjef Bjørn Kjos i en melding.
Norwegian Air Shuttle anslår et tap på rundt 318 millioner kroner knyttet til hedgingposisjoner så langt i første kvartal, hvorav 150 millioner er urealisert, ifølge TDN Finans.
Norwegian-aksjen steg 3,76 prosent til 309,20 kroner.
Positive jobbtall
Markedets øyne var ellers rettet mot den viktige amerikanske arbeidsmarkedsrapporten, som ble fremlagt klokken 14.30 norsk tid.
I januar ble det skapt 242.000 nye jobber utenfor jordbrukssektoren i USA, viser den månedlige jobbrapporten som amerikanske myndigheter offentliggjorde fredag.
BAKGRUNN: Sterkere enn ventede jobbtall fra USA
Nå venter flere økonomer at sterke arbeidsmarkedstall legger press på Federal Reserve (Fed) til å sette opp renten i juni.
Seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets skriver at det ser ut som om den solide trenden i sysselsettingsveksten fra slutten av fjoråret fortsetter.
«Samlet sett tilsier rapporten at Fed vil sette renten mer opp, og vi tror fortsatt at neste heving kommer i juni», skriver Magnussen.
Også Capital Economcs tror på renteheving i juni. Meglerhuset mener Fed ikke kan utsette en renteheving mye lengre når også kjerneinflasjonen stiger betydelig.
Nordea Markets skriver at rapporten viser at den amerikanske økonomien klarer å stå imot motvindene som kommer fra den trege veksten globalt.De mener også det begynner å bli vanskelig for Fed å utsette nye rentehevinger.
Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 2,03 prosent til 588,05 poeng, omsatt for 4,570 milliarder kroner.
Les også: - Det er prisen, rett og slett
Norwegian har stortap på sikringskontrakter
Oljeprisen tilbake der den startet 2016 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.