Seadrill har i dag lagt frem tallene for fjerde kvartal 2014, og blant nyhetene som slippes er at selskapets finansdirektør, Rune Magnus Lundetræ, slutter i selskapet. Han går av med virkning fra 30. juni og forlater Seadrill. Det opplyses ikke hvor Lundetræ skal begynne, men ifølge nyhetsbyrået Bloomberg melder han overgang til DNB Markets.
Finansdirektører som forsvinner ut av selskapet uten noen åpenbar årsak er ordentlig ekle saker, og alment kjent som et varseltegn om at ikke alt er som det skal i selskapet. Mange vil til og med hevde at det er et mer illevarslende tegn at finansdirektøren går av enn at konsernsjefen går av.
Også urovekkende for Seadrills aksjonærer er at selskapet har hatt en lei tendens til å bytte finansdirektører ofte. Lundetræ har sittet i stillingen i tre år.
Timingen for finansdirektørens avgang er også svært uheldig. Seadrill befinner seg i en svært krevende situasjon med kollaps i riggmarkedet hvor riggratene har halvert seg siden ifjor sommer. Selskapet måtte i november i fjor meget overraskende innstille alle utbytter uten noen indikasjon på når utbyttene kommer tilbake. Selskapet har en gjeld på nesten 12 milliarder dollar (cirka 90 milliarder kroner), mens selskapets egenkapital er priset til 43 milliarder kroner. I tillegg kommer betalingsforpliktelser på over 30 milliarder kroner på de 16 riggene som er under bygging.
Seadrill står foran en meget krevende betjening og refinansiering av gjelden, samtidig som selskapet må hoste opp 30 milliarder kroner for de nye riggene. Obligasjonsmarkedet er i praksis stengt for selskapet, med en effektiv rente på selskapets obligasjonslån på rundt 13 prosent. Aksjekursen er ned 60 prosent og det er dermed nærmest utelukket å gjøre noen emisjon på dagens nivåer.
Det er fortsatt mulig for selskapet å håpe på banklån med pant i rigger. Seadrill har flere rigger som ennå ikke er panteheftet. Et annet alternativ er å selge rigger, men hvor finner man kjøpere av rigger i dagens depressive marked til annet enn konkurspriser.
Alt dette vil selvsagt kreve en svært god dialog med selskapets bankforbindelser. Den dialogen er det finansdirektøren som står for. Da bør det uroe Seadrills aksjonærer at finansdirektøren tar sin hatt og går i juni.
Likevel, Seadrill-aksjen er opp et par prosent nå på formiddagen, så investorene ser foreløpig ut til å ta dette med fatning.
Les også:
Seadrill skuffer på bunnlinjen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.