Børsrallyet i riggselskapet Seadrill mister noe av farten på Oslo Børs mandag, etter at aksjen mer enn doblet seg på Wall Street fredag.

Les også: Nå er det full panikk hos shortgribbene i Seadrill dnPlus (+)

Seadrill-aksjen er imidlertid opp over 150 prosent den siste uken også på Oslo Børs.

- Gjetning

Det John Fredriksen-dominerte riggselskapet varslet i forbindelse med resultatet for fjerde kvartal at selskapet ville gå i dialog med sine eiere og kreditorer, der en refinansieringsløsning kan være klar til sommeren.

Les mer: Seadrill-sjefens 2016-plan: Konservere kontanter og adressere finansieringsbehov

I forrige uke solgte Fredriksen aksjer i Marine Harvest for 4,4 milliarder kroner, og det spekuleres i om noen av disse pengene kan ende opp i Seadrill.

Konsernsjef Per Wullf i Seadrill sier at snakk om Johns Fredriksens handlinger er «gjetning», melder Bloomberg News mandag, ifølge TDN Finans.

Wullf opplyser at Seadrill har en god dialog med bankene rundt finansieringsplan og at restruktureringsplanen og tidsplanen er uendret.

Seadrill-sjefen gjentar også kommentarer han ga til Reuters tidligere mandag om at de kraftige kursbevegelsene i Seadrill-aksjen trolig skyldes short-dekning og oljepris.

- Pekepinn

Carnegie mener høy gearing og mye shorting vil føre til fortsatt høy volatilitet, men at det er intet fundamentalt som kan forklare kursoppgangen nå.

Analysesjef Chr. Frederik Lunde i Carnegie, som har en salgsanbefaling, mener en kombinasjon av flere ting har utløst investorenes kjøpelyst.

- De siste par ukene har oljeprisen kommet seg ganske godt opp fra bunnen, og økt med rundt ti dollar. I tillegg har kredittmarkedet bedret seg, hvilket er viktig for Seadrill. Torsdag kveld annonserte riggselskapet Nobles at det kjøper tilbake egne obligasjoner, og det ble tatt veldig godt imot. Sistnevnte kan gi en pekepinn på hvordan Seadrill kan løse sine finansielle utfordringer, sa han til DN i forrige uke.

Carnegie mener det er mange spekulasjoner omkring hva en slik plan kan inneholde.

Frederik Lunde, Carnegie.
Frederik Lunde, Carnegie.

Blant elementene som nevnes er utsatt amortisering av bankgjeld, forfall på usikret gjeld skjøvet ut i tid, mer fleksible lånebetingelser, lavere rente eller utsatt rente til forfall (payment in kind), ny egenkapital (lite trolig dersom ikke långiverne tar en «haircut»), aksjonærlån istedenfor egenkapital, tilbud om å kjøpe tilbake usikrede obligasjonslån enten fra Fredriksen privat eller fra Seadrill etter en kapitaltilførsel, samt konvertering av usikret obligasjonsgjeld til egenkapital.

Mandag melder den amerikanske riggaktøren Ensco om tilbakekjøpstilbud av obligasjoner for inntil 750 millioner dollar både i Ensco og i datterselskapet Pride International, ifølge TDN Finans.

De aktuelle obligasjonene har forfall i 2019, 2020, 2021, 2024 og 2025. For obligasjonene som utløper i 2024 og 2025 er samlet tilbakekjøp begrenset til 100 millioner dollar, fremgår det.

Seadrill-aksjen er opp 37 prosent til 39,9 kroner. Det verdsetter selskapet til omlag 19,7 milliarder kroner.

Norges Bank i fokus

Industriproduksjonsindeksen var ned 1,0 prosent over måneden i januar 2016, ifølge sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå offentliggjort mandag. Ifølge estimater innhentet av TDN Finans var indeksen ventet å falle 0,1 prosent på månedsbasis.

På årsbasis falt indeksen med 6,3 prosent

Markedet er ellers avventende frem mot den viktige regionale nettverksrapporten fra Norges Bank som legges frem tirsdag.

"Dette er viktig input til rentemøtet neste uke, og har den siste tiden pekt i retning av fallende vekst. Forrige rapport ga dessuten indikasjoner på at veksten i varehandelen også er i ferd med å bremse opp. Vi venter at bedriftene melder om at både produksjonen de siste 3 månedene og forventningene til produksjonen fremover faller videre", skriver DNB Markets i morgenrapporten.

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned rundt 0,9 prosent til 582,92 poeng mandag formiddag.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Riggeier vurderer rettssak mot Statoil

Norge får skryt og høyeste kredittvurdering

Frykter Statoil vurderer masseutflytting

Britiske oljeprodusenter diskuterer samarbeid

Se DNtv: Selger blåbærteknologi for over en halv milliard til tyske kjøpere
For 15 år siden starte Sjur Svaboe selskapet Medpalett.
0 seconds of 1 minute, 52 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Neste
Erna Solberg: – Begynte med at jeg fant ut at trappen min ikke var lovlig
01:12
00:00
01:52
01:52
 
For 15 år siden starte Sjur Svaboe selskapet Medpalett.
Torsdag ble blåbær-selskapet solgt for en halv milliard kroner.
01:53
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.