Etter den friske børsoppgangen på tirsdag var det lett å bli forledet til å tro at nedgangen var over og en ny vår ventet for Oslo Børs. Men trolig var tirsdagens oppgang kun en klassisk «dead cat bounce». Investorer med penger i aksjemarkedet gjør klokt i å stålsette seg for ytterligere innhugg i kapitalen.

Swedbank og Hermanrud advarer om at september måned har vært en katastrofe med en gjennomsnittlig negativ avkastning på åtte prosent i de årene hvor hovedindeksen har falt i perioden januar til august. Det er der vi er nå.

«Historisk er dette ikke tiden for å bli bullish til aksjer,» skriver Hermanrud.

September er uansett årets svakeste måned, både i gode og dårlige børsår. Statistikk fra 1983 til 2014 viser en gjennomsnittlig negativ avkastning på nesten to prosent. Også juni, august og november er verstingmåneder i aksjemarkedet, men ikke i nærheten av september.

Men meglerhuset mener vi er vitne til en korreksjon og ikke kræsj (altså børsfall på rundt 50 prosent), og opprettholder dermed sin nøytrale holdning til Oslo Børs. Men Hermanrud åpner for at et ordentlig kræsj kan komme neste år, ihvertfall hvis man følger kalenderen. Historikken viser kraftige fall på 50-60 prosent i 1973 til 1977, 1980 til 1982, 1987, 1990 til 1992, 1998, 2000 til 2003, 2007 til 2008, samt et «halvt» kræsj i 2011 på 29 prosent.

«Vi foretrekker å utsette en oppgradering til oktober, med mindre P/E faller til 10,5 (tilsvarende en hovedindeks på cirka 520 poeng),» skriver Hermanrud.

Akkurat nå står hovedindeksen i 568 poeng. Nivå 520 poeng innebærer et fall på over åtte prosent fra der vi er nå.

Hermanrud mener det kraftige kursfallet på mandag skyldtes at aksjemarkedet hadde steget mer enn inntjeningen i de børsnoterte selskapene, at makro hadde begynt å svekke seg for flere måneder siden, slik Swedbank påpekte da de gikk nøytral til aksjemarkedet i slutten av mai. I tillegg pekes det på lave oljepriser og negative sesongeffekter. Fra Kina kom det svake PMI-tall, men dette hadde ifølge Hermanrud svak predikeringskraft siden svekkelsen ikke ble støttet opp av andre indikatorer. Legg til svekkelsen i fremvoksende økonomier så hadde man en sterk nok cocktail til å sende verdens aksjemarkeder kraftig ned.

Hermanrud diskuterer med seg selv argumentene for og imot en oppgradering av det norske aksjemarkedet nå.

Argumentene for er at dagens P/E på 11,1 på 550 poeng i hovedindeksen er tilbake i meglerhusets intervall som taler for en oppgradering, det er et bedret momentum i inntjeningen etter et godt andre kvartal, en korreksjon på 15 prosent kan være tilstrekkelig, det er begrenset nedside i oljeprisen og makrobildet har stabilisert seg.

Blant argumentene for ikke å oppgradere det norske markedet er at inntjeningsestimatene vil falle igjen (minst fem prosent i september og oktober på grunn av lavere oljepris), oljelagrene vil fortsette å stige, det er negative sesongeffekter, samt at high yield-markedet kan stå foran en kollaps. Hermanrud spør seg selv om bankene kan være neste offer.

Vekten falt altså ned på å utsette oppgraderingen av aksjemarkedet.

«Det er ikke fristende å oppgradere aksjemarkedet i forkant av fallet,» skriver Hermanrud.

 

Se også:

Blir kastet ut av Trump pressekonferanse
Her blir Univision-journalist Jorge Ramos kastet ut fra pressekonferansen med Donald Trump etter et valgmøte i Iowa. Ramos begynte å stille spørsmål før han fikk ordet av Trump noe som resulterte i at han ble kastet ut av sikkerhetsvaktene.
01:54
Publisert:

 

 

 

 

 

 

  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.