Etter å ha bikket 42 dollar fatet fredag faller Brent-oljeprisen tilbake mandag og holder tilbake oppgangen på Oslo Børs.
I Europa stiger de store børsene ledet an av DAX-indeksen som er opp 0,53 prosent. Handelsvolumene både på Oslo Børs og ellers er lave grunnet kort uke i forbindelse med påske.
Brent 1. posisjon handles for 41,2 dollar pr fat mandag, ned fra om lag 41,9 dollar pr fat da Oslo Børs stengte fredag.
Statoil og Det norske oljeselskap er ned henholdsvis 2,07 og 1,41 prosent, mens oljeserviceindeksen tynges av Subsea 7 og Seadrill som er ned henholdsvis 4,37 og 7,07 prosent.
Prisrally stanset
Rallyet i Brent-prisen den seneste tiden, drevet av utsikter til et møte med hensikt å inngå en avtale om å fryse produksjonen mellom Opec og ikke-opec-land, stoppet fredag kveld etter at Baker Hughes' riggtelling viste oppgang.
Antallet aktive oljerigger i USA økte med én uken frem til 18. mars, den første økningen på tre måneder, ifølge DNB Markets. I tillegg styrket dollaren seg mot flere valutaer etter at effekten av Federal Reserves nedjusterte anslag for antall renteøkninger i 2016 avtok, ifølge Bloomberg News.
Barclays skriver at Federal Reserves beslutning gir støtte til oljeprisen, men kun i tidlige deler av forward-kurven. Terminkontrakter med senere utløp har ikke styrket seg like mye.
«Likevel handles terminkontrakter for fjerde kvartal 2016 på 45 dollar, et nivå som kan gi selskapene mulighet til å hegde, revurdere capex-planer, og rydde opp i balansene», presiserer banken.
Kan påvirke rebalanseringen
De mener at rallyet i oljeprisen sammen med svakere dollar vil gi støtte til produsentene i USA og at dersom hedging-aktiviteten til disse tar seg opp kan dette markedet vise seg mer motstandsdyktig enn andre.
Dette kan igjen påvirke rebalanseringen i markedet på kort sikt, ifølge Barclays.
Commerzbank viser til de samme faktorene, men presiserer at de venter at produksjonen i USA vil falle markert de kommende ukene og månedene.
«Dersom produksjonstallene fra Department of Energy i USA faller under ni millioner fat pr dag, bør oljeprisen feste seg over psykologisk viktige 40 dollar pr fat», heter det i en oppdatering fra Commerzbank mandag.
Positiv kursreaksjon helt rimelig
Ellers stiger Borregaard-aksjen 3,26 prosent etter at deres partner i Spania, Sniace, har søkt om å bli notert på børsen i Madrid igjen og ønsker refinansiering for å ta opp driften igjen.
Administrerende direktør Per A. Sørlie sier til TDN Finans at Borregaard under visse forutsetninger vil bidra til dette gjennom å betale «et mindre beløp» for Sniaces andel av Lignotech Ibérica. Dette vil isolert sett ikke ha noen effekt på Borregaards BALI-prosjekt, ifølge Sørlie.
Analytiker David Halldén i UBS viser til at det har vært noe tilbudsbegrensning på lignin, som er et biprodukt ved papirproduksjon.
- En positiv kursreaksjon virker helt rimelig, fordi tilbudet av lignin har blitt strammere. Vi har sett noe redusert tremassekapasitet på verdensbasis. Borregaard har mange kunder som vil kjøpe dette produktet, sier Halldén til TDN Finans.
Det er ikke kjent hvor mye Borregaard eventuelt vil betale for Sniaces andel, som utgjør 40 prosent av Lignotech Ibérica.
Administrerende direktør Per A. Sørlie sier imidlertid til TDN Finans at det dreier seg om «et mindre beløp».
Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 0,25 prosent til 588,74 poeng, omsatt for 1,064 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.