Oslo Børs steg fra åpning fredag etter at fallet på de kinesiske børsene stanset over natten, men falt tilbake med ny markert nedgang for Statoil.

Oljeprisene trakk noe ned utover dagen, mens Statoil og Det norske oljeselskap endte ned henholdsvis 4,4 og 5,5 prosent fredag.

Analytiker Christian Yggeseth i Arctic Securities viser til at analytikernes forventninger for fjerde kvartal 2015 og helåret 2016 er på vei ned.

- Det er ikke unaturlig at forventningene til fjerde kvartal 2015 og helåret 2016 kommer ned som følger av at analytikere nedjusterer oljeprisforventningene sine. I tillegg har gassprisene utviklet seg svakt i Europa, dette trekker også ned estimatene på Statoil, sier Yggeseth til TDN Finans.

Anbefaler salg

Handelsbanken Capital Markets nedgraderer både Statoil og Det norske oljeselskap til redusér fra akkumuler.

Når det gjelder Det norske oljeselskap, ser Handelsbanken høy risiko for aksjeemisjon som følge av fare for brudd på lånebetingelser, mens for Statoil mener Handelsbanken aksjekursen allerede reflekterer en oljeprisoppgang på nesten 100 prosent.

Yggeseth i Arctic Securities mener det er en nødvendighet at oljeprisen er lav på kort sikt for å få balanse i markedet og unngå at lagersituasjonen blir «kritisk», men understreker at inneværende nivåer ikke er bærekraftige over tid.

- Dette fører til en betydelig reduksjon i selskapenes evne til å investere og slik sett vil dette på et tidspunkt balanseres, og jo lavere oljeprisen går nå jo sterkere tror vi rekylen blir. Vi mener fortsatt at oljeprisen skal godt opp fra de nivåene vi ser nå mot slutten av året og inn i 2017, sier han.

- Kan komme godt ned

På kort sikt oljeprisen imidlertid falle noe mer, mener Yggeseth som viser høye lagertall i USA og stor usikkerhet rundt veksttakten i Kina.

- Dette gjør at usikkerheten på etterspørselssiden er økende og sånn sett kan oljeprisen godt komme noe ned i det korte bildet, sier Yggeseth.

Nordsjøoljeprisen holder seg på svake nivåer, og handles til 33,4 dollar fatet fredag ettermiddag.

Kutter oljeprisanslag

Capital Economics kutter sitt anslag oljepris ved utgangen av 2016 til 45 dollar fatet fra 55 dollar.

«Oljeprisen vil hente seg inn, men 100 dollar fatet vil ikke bli sett igjen dette tiåret», skriver analysehuset som ser en oljepris på 70 dollar fatet i 2020.

Handelsbanken har nedjustert sine oljeprisanslag til 40 dollar per fat for 2016 (64) og 60 dollar i 2017 (75). Macquarie reduserer på sin side anslaget for 2016 til 45 (58), til 61 (67) for 2017 og til 68 (80) dollar fatet i 2018.

Norwegian lettet

Norwegian Air Shuttle la frem rekordmessige trafikktall for desember. Selskapet hadde en økning i passasjertrafikken (RPK) år over år mens yield og inntektene per tilgjengelige setekilometer var uendret. Aksjen steg 2,8 prosent.

- Trafikktallene var bra, og bedre enn hva vi hadde ventet, sier analytiker Hans Erik Jacobsen i Swedbank.

Av oppdateringen fra Norwegian fremgår det at de anslår et tap på rundt 639 millioner kroner knyttet til hedgingposisjoner i fjerde kvartal, hvorav 506 millioner er urealisert.

- Det meste er urealisert og fremkommer som følger av fall i oljeprisen og lavere oljepris er positivt for flyselskaper. Vi legger ikke vekt på urealisert tap på hedgingposisjoner, det viktige er at oljeprisen faller ettersom det gir lavere kostnader over tid, sier Jacobsen.

Swedbank har en kjøpsanbefaling på Norwegian-aksjen med kursmål på 400 kroner pr aksje, opplyser Jacobsen.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,29 prosent til 563,75 poeng, omsatt for 4,3 milliarder kroner.

Les også: Jobbtall løfter Wall Street

Eksportør: Aldri noen sinne hørt om tilsvarende nivåer

Dette tjener Apple-sjefene

 

Se DN Tv: Verdensøkonomien på 30 sekunder

Verdensøkonomien på 30 sekunder
Aksjemarkedet i Kina er i hovedsak et spille Casino, sier sjefsøkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen.
00:31
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.