Oslo Børs utviklet seg på linje med de andre europeiske børsene onsdag. Oljeprisen løftet børsen fra start.
Nordsjøolje brent 1. posisjon ble onsdag ettermiddag handlet rundt 47,25 dollar fatet, fra om lag 46,8 dollar fatet da Oslo Børs stengte tirsdag.
«Vi ser i morgentimene igjen noe styrket tro på at Opec vil kunne komme frem til en mulig avtale som dempe veksten på tilbudssiden. I tillegg har gårsdagens ISM-oppdatering fra USA bidratt til å svekke dollarkursen», skriver DNB Markets.
Statoil leder an oppgang på Oslo Børs med en kursoppgang på 1,1 prosent. Ifølge Bloomberg News har HSBC oppgradert anbefalingen på Statoil-aksjen kjøp fra hold med et kursmål på 155 kroner.
Nordea Markets trekker i en oppdatering onsdag frem at de arrangerte en lunsj med styremedlem Lukas Lundin i Lundin Petroleum tirsdag.
«Det forventes at selskapet i fremtiden kun vil drive på norsk sokkel og at selskapet dermed ønsker å kvitte seg med sine asiatiske og franske eierandeler de kommende fem årene», skriver Nordea Markets.
Meglerhuset viser videre til at Lundin Petroleum ser en mulig oppside i reservene på Edvard Grieg-feltet, som begynte produksjon sent på året ifjor. Når det kommer til Johan Sverdrup-feltet kommer Nordea ikke til å bli overrasket om feltets produksjonsplatå blir høyere enn ventet.
Statoil er operatør på Johan Sverdrup med en eierandel på 40 prosentsom, mens Lundin Petroleum har en eierandel på 22,6 prosent og Det norske oljeselskap 11,57 prosent.
Statoil-aksjen ble omsatt for 360 millioner kroner på Oslo Børs onsdag.
Nordea Markets skriver i en oppdatering onsdag at lakseprisene faller videre ned til 52-53 på en sterkere norsk krone.
«Gitt at mange lakseoppdrett holder vedlikehold i disse tider er den underliggende pristrenden svakere enn det den ser ut til å være. Det er også mulig at noen lakseoppdrettere vil stenge ned for å beskytte prisnivået», skriver meglerhuset, som venter at 120.000 tonn vil bli slaktet i september, og ser derfor at prisene vil falle drastisk i slutten av september/i starten av oktober.
«Dette vil påvirke store norske oppdrettsselskaper som Marine Harvest og Grieg Seafood, som vi nylig tok av vår nordiske portefølje», skriver Nordea Markets.
Sjømatindeksen på Oslo Børs sluttet lite endret onsdag.
Finanstilsynet ventes å legge frem et forslag om strammere boliglånsforskrifter til Finansdepartementet torsdag, ifølge makroøkonomer TDN Finans har snakket med.
I juni ba Finansdepartementet Finanstilsynet om å gi en vurdering av forskrift om krav til nye utlån med pant i bolig. Svaret offentliggjøres torsdag 8. september klokken 10:00.
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank venter at Finanstilsynet vil komme med et forslag som er strengere enn dagens forskrift.
- Gjeldsgraden stiger, og det er fortsatt økning i boligprisene, så vi tror det kommer en tilstramming, sier han.
Retningslinjene for boliglån ble forskriftsfestet i juni 2015, og forskriften skal vare frem til 31. desember 2016. Finanstilsynet la sist gang frem et forslag i mars 2015.
Andreassen mener at tilsynet har fått enda bedre argumenter nå enn de hadde i 2015.
- Finansdepartementet strammet inn sist, men ikke like mye som tilsynet ba om. Tilsynet vil opprettholde forslaget, eller skjerpe det noe, og resultatet blir at Finansdepartementet strammer inn noe, sier Andreassen.
Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets venter at tilsynet vil foreslå at regelverket holdes stramt, og strammere enn i dag, men at utfordringen er hva som er politisk mulig.
- Det er politisk upopulært å stramme inn på boligmarkedet, så spørsmålet er hvor mye politikerne vil gjøre med dette når det er valg neste år, sier Due-Andresen til TDN Finans.
Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,64 prosent til 626,40 poeng, omsatt for 2.185 millioner kroner.
Les også: Wall Street:
Snur i rentesynet
Oljefondet svartelister amerikansk energigigant
Volkswagen satser på elbil-samarbeid i Kina
Økonomer venter strengere boliglånskrav (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.