Statoil ledet an i oppgangen på Oslo Børs, mens DNB var blant aksjene som trakk ned.
Statoil steg 2,3 prosent tirsdag. Aksjen har hatt svak utvikling den seneste tiden i takt med nedgangen i oljeprisene. Aksjen ble omsatt for 994 millioner kroner.
UBS-analytikere vurderer tirsdag hva som kan skje i Europa hvis Brent-oljeprisen stiger til 80 dollar fatet innen utgangen av 2015. Dette er imidlertid ikke hovedscenarioet til UBS, men tidligere analyser indikerer at det er 25 prosent sannsynlighet for en slik prisoppgang, ifølge meglerhuset.
Analytikerne i UBS viser også til at etter perioder med lave oljepriser i 1985-1987 og 1997-1999, så steg prisene 70-110 prosent de påfølgende ni månedene.
UBS mener at det norske aksjemarkedet ser ut til å være moden for en gjeninnhenting ved et scenario med en Brent-pris på 80 dollar. Det vises til at UBS' energianalytikere foretrekker Statoil, BG, Vallourec og Tenaris.
Finanstilsynet meldte tirsdag morgen at de foreslår å forskriftsfeste bankenes krav til utlånspraksis som tiltak for å begrense husholdningenes kredittvekst med tilhørende innstramningstiltak.
Swedbank mener forslagene til Finanstilsynet om strengere utlånspraksis for boliglån vil ha begrenset effekt på aksjekurser, og understreker at forslagene ikke inkluderer økt kapitalkrav eller økte risikovekter på boliglån.
Meglerhuset anslår at forslagene vil ha begrenset effekt på bankenes inntjening.
«Det kan ha en dempende effekt på utlånsveksten for boliglån, som vi allerede ventet ville komme ned som følge av utsiktene til et svakere arbeidsmarked», skriver Swedbank i en oppdatering, og legger til at de ikke vil gjør noen estimatendringer som følge av dagens forslag fra Finanstilsynet.
Volumer i fare for bankene
Finanstilsynets forslag rundt utlån til bolig vil trolig ha større effekt på aktører som er mer aggressive enn DNB. Forslaget kan ha en effekt på volumveksten i boliglån, men ventes gjøre det enklere å nå kapitalkravene på lengre sikt.
Analytiker Karl Morris i Keefe, Bruyette & Woods tror ikke forslaget fra Finanstilsynet vil endre DNBs guiding om en vekst i utlån på tre til fire prosent.
-Dette vil trolig være mer betydningsfullt for aggressive aktører som Danske Bank i Norge, som tar markedsandeler gjennom prising og mer generøse kredittkriterier, sier Morris til TDN Finans.
Analytiker Mats Anderson i Kepler Chevereux viser til at DNB har uttalt at de ønsker å vokse litt saktere enn markedet, og han mener at dette er bra ut fra et risikoperspektiv.
-Dette kan komme koste den noe i volumvekst, men det gjør det samtidig lettere å nå kapitalmålene som Finanstilsynet har pålagt dem, sier Anderson til TDN Finans.
En lavere oljepris, og effekten det har på norsk økonomi kan føre til at boligmarkedet kjøler seg noe ned. Morris mener at det kan gjør at norske myndighets iver til å implementere tiltakene raskt avtar.
Både Morris og Anderson viser til at forslaget til tilsynet ligner mye på det som er innført i Sverige.
-Det tyder på at boligmarkedet i både Sverige og Norge utvikler seg slik at det skaper bekymring for myndighetene, sier Andersson.
Forslagene virker veloverveide gitt den makroøkonomiske situasjonen, mener Andersson.
-Jeg tror ikke vi kommer til å se et fall i kredittveksten, men en oppbremsing. I det lange løpet tror jeg dette er bra både for samfunnsøkonomien og for bankene i markedet, som DNB, sier Andersson.
DNB-aksjen sluttet ned 0,3 prosent tirsdag.
Borregaard-opptur
Borregaard-aksjen steg 3,3 prosent tirsdag til 54,25 kroner. Handelsbanken Capital Markets oppgraderer Borregaard til kjøp fra tidligere «akkumuler», kursmålet høynes til 75 kroner fra 58, ifølge en oppdatering.
Borregaard-aksjen handles fortsatt 50 prosent lavere enn referansegruppen på EV-multipler, og selv om en viss rabatt er berettiget, mener de denne er overdreven.
Meglerhuset viser til Borregaards sterke posisjon i sitt nisjemarked hvor det er gode vekstmuligheter. Selskapet har også en «solid finansiell profil», fremgår det.
«Med lavere rente og diskonteringsrate, tillater vi multipler nærmere andre globale produsenter av spesialkjemikalier», skriver meglerhuset.
Handelsbanken Capital Markets venter at bedre lignin-miks og valutaeffekter vil drive et klart oppsving i første kvartal 2015, og meglerhuset mener tallene kan overraske positivt.
Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,12 prosent til 611,49 poeng, omsatt for 4,3 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.