Oslo Børs steg på linje med børsene ellers i Europa tirsdag. Norwegian Air Shuttle og Det norske oljeselskapet var blant aksjene som steg markert på Oslo Børs.
Norwegian-aksjen sluttet opp 4,6 prosent løftet av at Carnegie oppgraderte anbefaling på aksjen fra salg til hold, og oppjusterte samtidig kursmålet fra 260 til 300 kroner.
Analytiker Preben Rasch-Olsen mener at forventningene til Norwegians inntjening har nådd et fornuftig nivå de siste månedene. Kombinert med en mer «fair» verdsettelse av aksjen, fører det til oppgraderingen.
«Vi ser fortsatt overkapasitet i den europeiske luftfartsnæringen og venter en tøff høst med press på prisene, men dette fremstår mer reflektert i finansmarkedene etter flere resultatvarsler fra forskjellige aktører i næringen», heter det.
Aker- og Kjell Inge Røkke-dominerte Det norske oljeselskap steg kraftig etter at den amerikanske storbanken Citi la øynene på selskapet.
Citi tok tirsdag opp dekning på Det norske-aksjen med kjøpsanbefaling og kursmål på 135 kroner.
I en større oljeoppdatering om norsk kontinentalsokkel skriver Citi at de ser et landskap i endring, hvor flere selskaper som er i markedet ser på måter å gå ut av dette på av strategiske grunner. Her nevnes ulike infrastrukturselskaper.
Dette gir muligheter for Norge-fokuserte lete- og produksjonsselskaper med sterke balanser til å øke størrelsen raskt.
Flere av de store oljeselskapene har også modne porteføljer som passer godt med vekstporteføljene til lete- og produksjonsselskapene, ifølge Citi. BP Norges fusjon med Det norske trekkes frem som et eksempel.
I oppdateringen gjentar Citi kjøpsanbefaling og kursmålet på 160 kroner på Statoil-aksjen. Analytikerne viser til at selskapets selvhjelp i form av kostnadskutt og ventet økning i oljeprisen vil gi bedret avkastning over tid.
Selskapets høye operasjonelle giring mot oljeprisen, sammenlignet med konkurrentene, støtter synet og bør veie opp for svake gasspriser i Europa, ifølge meglerhuset.
Videre er Statoil godt posisjonert til å tjene på strukturelle kostnadsreduksjoner på dypt vann, særlig grunnet tidsperspektivet på Johan Sverdrup-utbyggingen.
Det norske-aksjen var opp 5,5 prosent til 114 kroner, omsatt for 80 millioner kroner. Statoil var opp 0,7 prosent til 139,20 kroner.
Nordsjøolje brent 1. posisjon ble tirsdag ettermiddag handlet for 45,7 dollar fatet, mens prisen lå på rundt 45,4 dollar per fat da Oslo Børs stengte mandag.
«Fokus vil det neste døgnet igjen kunne vende seg mot de mer kortsiktige endringene i de amerikanske lagerbeholdningene», skriver DNB Markets. American Petroleum Institute (API) legger frem sin lagerstatistikk tirsdag kveld, mens Det amerikanske energidepartementets statistikkfløy, EIA, offentliggjør sine lagertallene for forrige uke onsdag ettermiddag.
Morgan Stanley skrev i en oppdatering tirsdag at oljeprisoppgangen den seneste uken har ført til at enkelte erklærer at problemene er bak oss.
De mener imidlertid at selv om markedet har begynt å prise inn noen av de negative faktorene i markedet, har svært lite blitt adressert fundamentalt for å rette på disse problemene.
«Større motvind ligger foran oss, spesielt for råolje. Faktisk vil vi hevde at den seneste prisoppgangen og utviklingen ellers kan ha forverret situasjonen», skriver meglerhuset som ser lavere priser de kommende månedene.
Morgan Stanley ser en bunn i inneværende handelsspenn på 35 dollar per fat, og venter en gjennomsnittlig Brent-pris på 40 dollar pr fat i fjerde kvartal.
Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 1,30 prosent tirsdag til 622,81 poeng, omsatt for 2.535 millioner kroner.
Les også: Wall Street åpner svakt opp
- Det skal godt gjøres å komme seg unna et rentekutt i september
Vil tvangsselge Airbnb-bolig
Nå kan du kjøpe deg en «80-roms»
Se DNtv: Bli med Sunniva Dring (35) gjennom løypa i ett av verdens hardeste triatlon(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.