Oslo Børs og de toneangivende børsene i Europa steg mandag ettermiddag. Statoil var blant aksjene som steg på Oslo Børs, mens Marine Harvest-aksjen tynget hovedindeksen.
Børsoppgangen i Europa fortsatte mandag etter at den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten for juli fredag viste seg å være betydelig sterkere enn ventet.
Lakseaksjene falt mandag og sjømatindeksen på Oslo Børs endte ned 2,5 prosent.
Analytiker Marius Gaard i Swedbank sier at dette ikke er så overraskende. Han viser til at volumene i juni og juli var kunstig lave, noe som drev prisene høyere.
- Nå kommer volumene for fullt og Europa drar på ferie, og da faller prisene fort som en stein. Lakseaksjer gjør det normalt svakt i perioder med fallende laksepriser, sånn er det foreløpig i år også. Hadde det ikke vært for en sterk euro, hadde prisene vært enda lavere, sier han til TDN Finans.
Gaard i Swedbank legger til at det normalt er dårlig timing å kjøpe lakseaksjer i slutten av juli, og at det er bedre å vente til september.
Marine Harvest-aksjen sluttet ned 3,4 prosent.
Nordsjøolje brent 1. posisjon ble handlet for 45,27 dollar per fat mandag ettermiddag, mot om lag 43,8 dollar pr fat da Oslo Børs stengte fredag. Statoil sluttet opp 0,7 prosent, mens oljeserviceindeksen endte opp 2,5 prosent. TGS-Nopec-aksjen steg 2,1 prosent.
Barclays skriver i en oppdatering at de ser begrenset nedside fra inneværende oljeprisnivåer og gjentar sin prognose om Brent-pris på 45 dollar pr fat i tredje kvartal 2016, og at prisen anslås å øke til 50 dollar per fat i fjerde kvartal.
Meglerhuset mener at fallet i oljeprisen den seneste tiden har potensial til å øke etterspørselen fra land utenfor Opec mer enn ved de rekordlave prisnivåene i første kvartal 2016. Priselastisiteten til disse landene har økt etter at subsidier er fjernet og at virkninger av skatteendringer er kjent.
Når også raffinerimarginene er lavere har sluttbrukerne mer å tjene på lavere oljepriser, ifølge meglerhuset.
Videre er prisdifferansen mellom oljekontrakter med ulikt forfall mindre enn hva de var i første kvartal, noe som signaliserer at tilbudsoverskuddet og lagerbegrensingene ikke er så betydelig som tidligere, viser Barclays til.
En ytterligere faktor er at posisjoneringen i oljemarkedet nå ligner nivåene som ble sett rundt prisbunnen i februar. Dette tilsier at nedsiden er begrenset, ifølge meglerhuset.
Danske Bank Markets oppgraderer TGS-aksjen til hold fra selg i en oppdatering mandag. De skriver at positive resultater i andre kvartal må sees i lys av et ellers svakt marked med få tegn til oppgang for leting i 2017.
En større tildelt undersøkelse i Mexicogulfen sammen med Schlumberger gjør imidlertid utsiktene for 2016 mindre usikre og meglerhuset oppjusterer estimatene for 2017 og 2018.
«Den fleksible forretningsmodellen og den gjeldfrie balansen er nøkkelen til å bevare og drive verdi i dagens marked», skriver Danske Bank Markets.
Carnegie skriver i en oppdatering på TGS mandag at det verste synes å være forbi og TGS er et kvalitetsselskap med høy operasjonell giring, men at aksjen ikke er billig. Meglerhuset har en hold-anbefaling på aksjen med kursmål på 130 kroner.
Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,33 prosent mandag til 614,80 poeng, omsatt for 2.221 millioner kroner.
Les også:
SAS-analytiker: - Dette er et godt tegn
Wall Street i flatt toppterreng
Leilighetsprisene steg 123 prosent raskere enn eneboligprisene
Les også DNs spesial: Hvordan rote bort en god ledelse på 14 dager.
Anbefalt av DNtv:
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.