Oljerelaterte aksjer trakk Oslo Børs ned tirsdag sammen med DNB, Norsk Hydro og Opera.

Det internasjonale energibyrået (IEA) la tirsdag frem sin årlige «World Energy Outlook»-rapport.

Ifølge Bloomberg News sier sjeføkonom Fatih Birol i IEA på en konferanse i London at oljeprisene kan bli på inneværende nivåer i 2016 og 2017. Forblir prisene lave over en lengre periode kan Opec komme til å revurdere sin strategi, ifølge ham.

Forsinket effekt

Analytiker Christian Yggeseth i Arctic Securities mener IEA-rapporten indikerer en lengre periode med lav oljepris. Dette kan være med på å tynge olje- og oljeservice. Han mener imidlertid at dagens fall i hovedsak skyldes forsinket effekt av at oljeprisen har falt de seneste.

- Både Statoil og oljeservice holdt seg ganske godt mandag, sier han til TDN Finans.

Yggeseth mener den månedlige boreproduktivitetsrapporten fra USAs energiinformasjonskontor EIA, publisert mandag, som viste at oljeproduksjonen fra skiferoljefeltene Bakken og Eagle Ford ventes å bli svekket i november, er mest interessant.

-Rapporten viste en mer negativ utvikling for skiferoljefeltene enn hva vi hadde ventet. Dette er positivt for markedsbalansen fremover, sier han.

Fundamentalt sett, IEA og EIAs rapporter og oljeproduksjonen fra Irak tatt i betraktning, mener Yggeseth de seneste indikatorene er nøytrale til litt positive for oljeprisutviklingen fremover.

-USA vekter mest i det korte bildet for balanse i markedet. Skiferoljeprodusentene har vært seigere enn man hadde trodd blant annet grunnet hedging på høye nivåer, sier han.

Dette har gjort at selskapene har opprettholdt en kunstig høy aktivitet, men på dagens oljepris er det ikke mye som er lønnsomt for disse, mener Yggeseth.

-I tillegg er riggtellingene nå på nivåer som tilsier at produksjonen skal begynne å falle relativt bratt, noe EIA-rapporten er et første signal på. Vi tror oljeprisen skal noe opp herfra, sier Yggeseth.

Statoil-aksjen endte ned 1,6 prosent til 138,90 kroner tirsdag, omsatt for 708 millioner. Yggeseth har etter selskapets kvartalsrapport hatt en kjøpsanbefaling på aksjen og kursmål 160 kroner.

Yara-løft

Yara-aksjen steg på sin side etter at det ble kjent at selskapet øker CAN-prisen (kalsiumamoniumnitrat) i Tyskland og Beneluxlandene med syv euro pr tonn til 245 euro pr tonn, inkludert kostnad, forsikring og frakt (cif). Dette er første gang på ni uker gjødselselskapet setter opp denne prisen, som er den viktigste for selskapet i Europa.

Analytiker Morten Normann i Fondsfinans mener det generelt er positivt for Yara at de hever prisene. Han tror likevel prishevingen kommer for sent til at markedet lar være å justere estimatene ned for kvartalet.

-Hvis ikke Yara hadde satt opp prisene nå, er jeg ganske sikker på at de fleste analytikerne hadde nedjustert resultatestimatene kraftig for fjerde kvartal, sier Normann.

Han viser til at Yaras inntjening generelt er sensitiv for endringer i CAN-prisene.

-Jeg tror fortsatt det kan komme en nedjustering, med mindre Yara setter opp prisene like mye om en uke, noe jeg tviler veldig på, sier Normann.

Han mener den trege prisoppgangen er en indikasjon på at gjødselprisene generelt har vært svake i høst.

-Det er vanlig at Yara setter ned prisene med tyve prosent og øker dem gradvis frem mot den nye sesongen, men denne oppgangen har vært beskjeden i år, sier Normann.

Yara International sluttet opp 2,4 prosent til 398,9 kroner, omsatt for 256 millioner kroner.

Norsk Hydro falt tirsdag. Normann i Fondsfinans tror dette har sammenheng med fallet til Alcoa og Century Aluminium mandag. Aksjene til de amerikanske aluminiumsprodusentene var ned henholdsvis 5,2 og 10,0 prosent.

Nomura tok ned sine aluminiumprisanslag mandag med i snitt 17 prosent frem til 2018, og de ser nå økende sjanse for et vedvarende aluminiumoverskudd gjennom 2017. Analytikerne tror det må vedvarende lave priser til for at kapasiteten utenfor kina skal rasjonaliseres.

Norsk Hydro sluttet ned 2,9 prosent til 31,32 kroner, omsatt for 279 millioner kroner.

Opera-fall

Ellers falt også Opera Software-aksjen etter at selskapet la frem resultater tirsdag hvor de kuttet helårsguidingen.

Analytikerne mener Opera Softwares nedjusterte guiding for 2015 vil tynge Opera-aksjen tirsdag. Videre trekkes det frem at Opera tirsdag ikke kom med noe ny informasjon rundt selskapets strategiske prosess.

Fondsfinans, DNB Markets og SEB viser til at Opera Software nedjusterte guidingen for helåret 2015, både for justert ebitda og omsetning.

Operas guiding for fjerde kvartal 2015 om en justert ebitda 29-33 millioner dollar var elleve prosent lavere enn det Fondsfinans ventet på forhånd. Ifølge estimater innhentet av SME Direkt ventet analytikerne i snitt at Opera ville få en justert ebitda på 36 millioner i fjerde kvartal.

«Vi tror de to viktigste faktorene er at selskapet trenger flere ansatte enn ventet innen annonsesegmentet for mobiltelefoner, samt at publisher-omsetningsandelen øker raskere enn selskapet ventet», skriver Fondsfinans.

DNB Markets viser til at Opera rapporterte en omsetning i tredje kvartal som var rundt to prosent lavere enn det meglerhuset ventet og rundt en prosent lavere enn konsensus, mens justert ebitda var om lag tre prosent over både DNB Markets og konsensus.

«Interessen knytter seg imidlertid i første rekke til den løpende strategiske prosessen selskapet er inne i og her ser det ikke ut til å være noen betydelige konklusjoner i det utsendte materialet», skriver DNB Markets.

Under kvartalspresentasjonen sa Opera-konsernsjef Lars Boilesen at de ikke vil gi ytterligere informasjon om den strategiske prosessen utover å si at den går som planlagt (TDN Finans-artikkel 09:00).

SEB viser til at Operas driftsresultat for tredje kvartal var litt svakere enn ventet. Meglerhuset venter konsensusrevideringer på linje med den nedjusterte helårsguidingen.

Opera Software endte ned 4,0 prosent til 48,30 kroner, omsatt for 201 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,71 prosent til 624,04 poeng, omsatt for 3,7 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Oppstartsboom i krisetid

Finanstilsynsdirektøren: - Fare for at det kan ende i krakk

Starter eget selskap i USA dnPlus (DN+)

Se DNtv: - Det smarteste Q7-kjøpet

 
- Det smarteste Q7 kjøpet
Audis nye luksus SUV imponerer.
00:37
Publisert: