Det var bred nedgang på Oslo Børs mandag ledet av oljerelaterte aksjer etter nytt markert oljeprisfall. Royal Caribbean Cruises falt mindre enn det generelle markedet.
Også ellers i Europa var det bred nedgang mandag samtidig som euro svekket seg til sitt svakeste nivå på ni år mot dollar. Eurosvekkelsen kom blant annet etter at Der Spiegel skrev at Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, er klar til å la Hellas forlate eurosonen dersom landet får en regjering som forkaster den nåværende strenge finanspolitikken.
Dollaren styrket seg mot alle de store valutaene utenom yen, noe som legger press på oljeprisene, som allerede har falt på bekymringer rundt fallende etterspørsel og overskuddsproduksjon.
Nytt oljefall
Et fat nordsjøolje Brent falt til under 54 dollar fatet mandag. Citigroup ser en gjennomsnittlig pris på Brent-olje på 63 dollar per fat i 2015.
Citi ser betydelig svakhet for Brent-prisen i andre kvartal, men venter at markedet vil hente seg inn igjen mot slutten av året med redusert tilbud fra både i og utenfor Opec, samt høyere etterspørsel som følge av de lavere prisene.
Separat kutter meglerhuset anbefalingene på Chevron og Repsol fra kjøp til nøytral, samt Eni fra nøytral til selg, og skrev at forretningsmodellene og verdsettelsene ser mer utfordrende ut med de nåværende oljeprisene.
Citi ser bedre muligheter for selskaper med sterke vekstutsikter, som BG Group, Total og ConocoPhillips, samt selskaper som raskt kan tilpasse seg til aksjonærenes behov, som BP.
Citi-analytikerne kutter eps-estimatene sine i snitt med 29 prosent for sektoren i 2015-2017, og kutter kursmålene i snitt med ni prosent.
Meglerhuset ser nedskrivninger så tidlig som i rapportene for fjerde kvartal, samtidig som kapitalallokering kommer i fokus.
Kutter Statoil-mål
Citi kutter kursmålet på Statoil fra 145 til 138 kroner og gjentar en nøytralanbefaling.
Kuttet kommer som følge av reduserte resultatanslag (eps) for 2015 til 8,3 kroner, mot tidligere 11,50 kroner. EPS-anslaget for 2016 nedjusteres til 9,70 kroner, fra tidligere 13,00 kroner.
Meglerhuset ser Statoil-verdsettelsen på linje med sammenlignbare selskaper, til en lignende egenkapitalkostnad, men nå muligens med sterkere utsikter for vekst og lønnsomhet enn tidligere.
Ser investeringsbrems
Citi-analytikerne mener Statoils vekstmål nå har mer visibilitet etter nylig letesuksess. Fordelen av denne veksten, samt de nylige nedsalgene i Norge og Aserbajdsjan, hentyder at selskapet kan levere på løftene om kapitaldisiplin og lønnsomhetsbedring. Det fremholdes imidlertid at disse bedrede utsiktene allerede er reflektert i markedets verdsettelse av aksjen.
Meglerhuset venter at Statoil vil kutte investeringsguidingen for 2015-2016 til 16-17 milliarder dollar, fra nåværende 20 milliarder dollar, som følge av de nylige nedsalgene og utsettelsen av høykostnadsprosjekter som Johan Castberg og Tanzania LNG.
Citi vurderer risikoen for nedskrivninger i rapporten for fjerde kvartal som ubetydelig, men fremholder at høykostnadsprosjekter i Nordsjøen, som Mariner, Ivar Aasen og Aasta Hansteen kan komme i faresonen hvis de lave oljeprisene vedvarer.
Statoil endte ned 3,2 prosent til 126 kroner, omsatt for 870 millioner kroner.
Oppjusterer RCCL
Berenberg mener Royal Caribbean Cruises leverer i tråd med forventningene og at selskapet vil nå målet om doblet inntjening per aksje og doblet avkastning på investert kapital (ROIC) innen 2017.
På bakgrunn av dette og gode utsikter for sektoren generelt, oppjusteres kursmålet på RCL-aksjen til 92 dollar fra tidligere 73 dollar, og kjøpsanbefaling gjentas.
I oppdateringen oppjusterer meglerhuset også kursmålet på Carnival Corporation til 55 dollar per aksje fra tidligere 50 dollar, og til 56 dollar per aksje fra tidligere 40 dollar for Norwegian Cruise Line Holdings. Kjøpsanbefaling gjentas for begge aksjene.
Nedsiderisiko for estimatene på alle selskapene knyttes til at veksten i kapasitet fremover kan overgå etterspørselen. Videre kan drivstoffprisene øke, ulykker kan inntreffe eller den økonomiske situasjonen kan forverres betraktelig.
RCCL endte ned 0,9 prosent til 623 kroner, omsatt for 101 millioner kroner.
Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 2,40 prosent til 565,45 poeng, omsatt for 4,4 milliarder kroner.
Les også:
Oljefall tynger Wall Street
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.