Oslo Børs falt noe mer enn de største europeiske børsene onsdag, tynget av oljeprisutviklingen. Statoil var blant aksjene som falt på Oslo Børs, mens Yara International trakk opp.
Nordsjøolje brent 1. posisjon ble onsdag ettermiddag handlet for 45,35 dollar per fat, mot om lag 45,46 dollar fatet da Oslo Børs stengte tirsdag.
Commerzbank viser til at oljeprisutviklingen siden tirsdag kveld har vært dempet av en månedsrapport fra Det amerikanske energidepartementets statistikkfløy, EIA, der anslaget for USA-produksjonen ved utgangen av 2016 ble oppjustert med rundt 200.000 fat pr dag til 8,45 millioner fat per dag.
Nordea Markets har onsdag kuttet sitt Brent-prisanslag for tredje kvartal 2016 fra 52 dollar til 47 dollar fatet
«Dette skyldes at oljeprisen har vært under press denne sommeren som følge av høye oljelagre, dempede utsikter for verdensøkonomien og det faktum at olje igjen ankommer markedet fra Canada», skriver meglerhuset.
RBC Capital Markets skriver i en oppdatering onsdag at de mener de fleste negative risikofaktorene i oljemarkedet enten er overdrevet eller i stor grad allerede priset inn. Dette gjør at de venter at oljeprisen vil stige ut året og inn i 2017.
Yara International-aksjen sluttet opp 0,53 prosent til 283,80 kroner per aksje etter å ha meldt om kjøpet av Tata Chemicals ureavirksomhet i India for 400 millioner dollar.
Analytikerne Kenneth Sivertsen i SEB og Hans-Erik Jacobsen i Swedbank mener oppkjøpet av Tata Chemicals' ureafabrikk gir gode muligheter for Yara International.
-Kjøpet ser dyrt ut, men vi er positive til det. Det viktige er at de nå for alvor går inn i det store, indiske markedet. De hadde nesten ikke en posisjon der fra før, og nå har de en distribusjonskapasitet som de kan bruke til å bygge seg opp, sier Sivertsen til TDN Finans.
Jacobsen i Swedbank mener også nyheten var positiv.
- Det å få innpass i et så stort marked er viktig. Det at de får tilgang på et distribusjonsapparat gjør at det er lettere å importere mer gjødsel fra fabrikkene deres utenfor India og selge inn i India. Det mener vi gir stort potensial på sikt, sier han til TDN finans.
Han understreker at India er et spesielt marked, hvor produsentene selger til en statlig angitt pris samtidig som staten subsidierer fabrikkene.
- Men det ser ut som systemet fungerer i India. Det viktige er at man har en effektiv produksjon og klarer å tjene penger basert på den støtten man får. Det er samtidig mulig at subsidieordningen endres over tid, og det må i så fall være en fordel for de mest effektive fabrikkene, som denne, sier Jacobsen.
Også Sivertsen ser oppside for Yara hvis de politiske rammebetingelsene i India endrer seg.
- Fabrikken virker veldig bra og kan sikkert gå bra alene. Hvis den litt trøblete subsidieordningen i India faller bort eller det innføres straffetiltak mot de minst energieffektive fabrikkene, vil det stå seg enda bedre, sier han.
Pareto Securities skriver at oppkjøpsprisen ser noe krevende ut, men venter betydelig synergier fra økt produktivitet og tilstedeværelse i India, ifølge en oppdatering onsdag.
Analytiker Kenneth Sivertsen i SEB mener det er positiv at selskapet går inn i India. Han beskriver samtidig oppkjøpet som litt overraskende.
- Det har vært spekulert støtt og stadig om CF-konsolidering og Vale-transaksjon. Nå kommer de i stedet med et relativt stort oppkjøp i India. Vi hadde ikke tenkt tanken på grunn av et litt trøblete markedet med subsidier, men vi er positive til det, sier han.
Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,46 prosent onsdag til 619,96 poeng, omsatt for 2,323 millioner kroner.
Les også: Sidelengs åpning på Wall Street
Rapport: Brexit vil koste Storbritannia 433 milliarder kroner
Gründermilliardær tar fem norske selskaper med seg til USA
Se DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.