Subsea 7 og Aker Solutions faller kraftig på Oslo Børs i dag etter at franske Technip igår kveld meldte om dystre utsikter for bransjen og dramatiske tiltak for å få ned kostnadene.
«Nedturen i olje- og gassindustrien blir lengre og tøffere. Vi har derfor bestemt oss for ytterligere kostnadskutt og effektivitetstiltak – som jeg vet vil ha tøffe konsekvenser for alle ansatte i selskapet,» skriver en alvorstynget Technip-sjef Thierry Pilenko i meldingen.
Det skal kuttes kostnader for 830 millioner euro, fordelt på 700 millioner euro i 2016 og resten i 2017. 6000 av Technips 38.000 ansatte kommer til å miste jobben.
Også innen subsea skal det kuttes.
«Det vil bli kostnadskutt i de markedene hvor nye kontraktstildelinger er under press (for eksempel Nordsjøen),» skriver Technip.
I Subsea 7 vet man altfor godt hva dette handler om. Mens Technip kutter 16 prosent av arbeidsstokken, kuttet Subsea 7 over 19 prosent av arbeidsstyrken i mai da 2500 ansatte ble meldt overflødige. Subsea 7 startet da på det største kostnadskuttet i selskapets historie, hvor også flåten ble redusert fra 39 til 28 skip. I 2014 ble det kuttet 1000 ansatte og ti skip tatt ut av flåten.
Men Pareto var bare sånn passe fornøyd med kostnadskuttene.
«Selv om det er positivt å se at tiltak blir iverksatt er dette et reaktivt tiltak som følge av det meget svake ordreinntaket de fem siste kvartalene og betingelsene som Subsea 7 aksepterer på nye oppdrag. Den nylige Maria-kontrakten på 300 millioner dollar Wintershall var ifølge våre kanalsjekker vunnet med en pluss minus null (ebitda) margin,» skrev Pareto.
Siden Technip nå melder at utsiktene for oljeservice har svekket seg betydelig de to siste månedene, kan dette bety at også Subsea 7 har kommet bakpå og at nye, dramatiske kostnadskutt kan bli nødvendig.
Det er ingen trøst å finne i oljeprisen som har falt til under 58 dollar per fat. Oljeprisen var i våres nesten oppe i 70 dollar per fat, men har svekket seg markant siden da. Oljeprisen er den klart viktigste enkeltfaktoren for oljeserviceindustrien. I 2016 vil en stor del av oljeserviceselskapenes ordrereserve være borte, og med dagens lave oljepris blir det ikke mange nye oppdrag å slåss om og marginene blir syltynne.
Dette er ren gift for selskaper med svak balanse og som ikke har reserver til å komme seg gjennom 2016 og 2017. Her lukter det kriseemisjoner, konkurser og røverkjøp lang vei. Bankene som har lånt penger til oljeservice regner nå på tapsrisikoen de er utsatt for.
Se også:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.