Sveen-Nilsen mente at kundene i hvert fall ikke måtte finne på å kjøpe aksjen rundt rapporteringsdagen fordi aksjen historisk har falt i snitt med en prosent på slike dager.

Men investorene på Oslo Børs bryr seg ikke om historikk og statistikk i dag. Statoil-aksjen stiger nesten tre prosent etter at selskapet har lagt frem et driftsresultat på 22,9 milliarder kroner, vesentlig bedre enn konsensus på 17,5 milliarder kroner.

Men ikke så galt at det ikke er godt for noe. Swedbank har Statoil-aksjen inne i sin anbefalte modellportefølje for april. Siden vi er inne i siste dagen av april ser aksjen ut til å gi en strålende avkastning på over ti prosent for måneden. Men det spørs om aksjen ikke ryker ut når meglerhusets maiportefølje skal settes sammen.

Sveen-Nilsen har pekt på at Statoil-aksjen handler med en 12 måneders fremtidig P/E på 21, som er hele 21 prosent høyere enn andre sammenlignbare oppstrømselskaper. Det historiske snittet for Statoil-aksjen er en 15 prosent rabatt i forhold til sammenlignbare aksjer.

Men Swedbank har slett ikke vært alene om å mene at Statoil-aksjen er for dyr. De fleste meglerhus på Oslo Børs har vært av den oppfatningen.

Selv om aksjemarkedet akkurat i dag ikke bryr seg filla om historiske snitt, er den historiske rabatten på 15 prosent et vektig argument i diskusjonen om Statoil er dyr eller billig.

«Den impliserte oljeprisen på lang sikt er mellom 85 og 90 dollar per fat. Det ser ut som om aksjen til en viss grad er frikoblet fra de fundamentale forhold,» skrev Swedbank forrige uke.

Meglerhuset mente Statoil må betale ut 100 prosent av inntjeningen for å møte konsensus og Swedbanks forventninger til utbytte.

Pareto påpeker i dag at Statoil i første kvartal leverte en fri kontantstrøm som var positiv etter investeringer, utbytte og nedsalg for fire milliarder kroner. Det er oppsiktsvekkende siden første kvartal var det første kvartalet som ble rammet for fullt av oljepriskollapsen siden sommeren.

Netto rentebærende gjeld målt mot sysselsatt kapital økte fra 20 til 24 prosent på grunn av monsternedskrivningen (men som fort kan bli enda større) på 45 milliarder kroner i USA.

Meglerhuset mener Statoil slo forventningene i alle tre forretningsområder på grunn av lavere kostnader, spesielt internasjonalt, en mer gunstig miks av olje og gass solgt, samt gode tradingmarginer.

Pareto anbefaler hold på Statoil med kursmål 160 kroner. Det gir en utbytteyield på 4,5 prosent dersom Statoil virkelig gjør alvor av å beholde utbyttet på rundt 7,2 kroner per aksje.  

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.