Oslo Børs ble tirsdag trukket opp av utviklingen i oljeselskapet Statoil, som legger frem resultater onsdag. Statoil-aksjen endte opp 1,13 prosent tirsdag.
Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,28 prosent til 620,30 poeng, omsatt for 2,242 milliarder kroner.
Oljeserviceindeksen OBOSX var ned 0,38 prosent tirsdag.
Subsea 7-aksjen var imidlertid opp 0,17 prosent til tross for at JP Morgan nedgraderte aksjen til «underweight» fra nøytral. De viser til at pendelen har «svingt for langt i selskapets imponerende reprising», skriver Bloomberg News.
Prisen på Brent 1. posisjon var 44,58 dollar pr fat da Oslo Børs stengte tirsdag, sammenlignet med 44,86 ved stengetid mandag
«Overraskende» om Statoil
Statoil-estimatene fra meglerhuset SEB ligger et godt stykke under konsensus, både for produksjon i Norge og realiserte priser.
Til TDN Finans sier SEB-analytiker Halvor Strand Nygård at han ikke regner med store nyheter onsdag, men mener det kan komme et oppdatert anslag for driftsinvesteringenerene, eller capex.
Han mener «overraskende få» har valgte å benytte seg av mulighetene til å utløse sitt utbytte i Statoil-aksjer.
- Det er mulig Statoil justerer opp rabatten for å få flere til å velge aksjer som utbytte, men det vil i så fall skje ved en senere anledning, sier Nygård.
Pareto Securities antar på sin side ifølge TDN Finans at Statoil vil beholde fem prosent rabatt og akseptere lavere akseptgrad. Total har måttet gi ti prosent rabatt i sitt program for å få opp andelen som velger aksjer, påpeker oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto.
Han er positiv til Statoil-aksjen, med kjøpsanbefaling og kursmål på 160 kroner. Statoil-aksjen sluttet opp 1,13 prosent til 142,80 kroner tirsdag.
- Med en oljepris på 60 dollar fatet er Statoil i stand til å finansiere utbyttet og investeringer fra drift. Det er kjernen i investeringscaset slik vi ser det, sier Omdal til TDN Finans.
«Urolig» for oljeprisen
Omdal sier markedet er urolig for oljeprisen i det USA går inn i det som normalt er toppen av kjøresesongen.
- I det korte bildet er markedet bekymret for manglende trekk i bensinlagrene. Frykten er å møte raffinerivedlikeholds-sesongen i september, en tid med kraftig fall i råoljeetterspørselen, med fortsatt rekordhøye lagre, sier Omdal.
Han mener imidlertid at markedet sannsynligvis er i underskudd allerede. Det internasjonale energibyrået IEAs anslag Opec-anslag for tredje kvartal neste år er med 34 millioner fat betydelig høyere enn dagens produksjon. Ifølge Omdal er de fleste medlemslandene er nære maksnivåer allerede.
- I juni var Opec-produksjonen 33,2 millioner fat, med et Saudi-Arabia svært nær «peak». Iran er allerede tilbake på nivået før sanksjonene ble innført. Da er det vanskelig å se at Opec skal greie 34 millioner fat dagen, hvis ikke Libya kommer tilbake. Dermed vil man få kraftige lagertrekk, sier Omdal.
Han har ikke tro på at iransk produksjon vil fortsette å overraske på oppsiden.
- Iran ligger på 3,7 millioner fat nå, men bare å komme seg opp til fire millioner kan ta år, fordi det vil kreve mye større investeringer, sier Omdal.
Pareto anslår en oljepris på 50 dollar fatet i tredje kvartal, med risiko litt på nedsiden. For fjerde kvartal er anslaget 55 dollar fatet.
Finansfall i Europa
Ellers faller finanssektoren mest i Europa. Tyske Commerzbank kom mandag kveld med et resultatvarsel, og opplyser at bankens kjernekapital falt til 11,5 prosent i andre kvartal 2016, fra 12 prosent i første kvartal. Commerzbank-aksjen var ned 5,02 prosent da Oslo Børs stengte, mens Deutsche Bank var ned 2,17 prosent.
På Oslo Børs var DNB ned 0,05 prosent.
Følg markedet på DN Investor
Les mer på DN.no:
Pr-veteranene tjener millioner. Det imponerer ikke pr-nestor Hans Geelmuyden (+)
«Nyhetsunnvikerne besitter så lav kunnskap at det er grunn til bekymring...»
Prosafe varsler betydelige bemanningsreduksjoner
87 millioner kroner i minus for VGTV
Anbefalt av DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.