Oslo Børs endte ned 0,49 prosent fredag til 612,63 poeng, omsatt for 2.879 millioner kroner.
Fire av de fem mest omsatte aksjene falt fredag. Oljeselskapet Statoil falt to prosent, telekomselskapet Telenor falt 3,2 prosent, aluminiumsprodusenten Norsk Hydro falt 0,2 prosent, og sjømatprodusenten Marine Harvest falt 0,5 prosent. Storbanken DNB endte opp 0,2prosent.
Børsvinnerne fredag er rederiene Deep Sea Supply og Dof, som ender opp henholdsvis ti og 7,5 prosent.
Stiger på oppkjøpsplaner
Oljeselskapet DNO steg 2,9 prosent på børsen fredag på nyheten om at de vil kjøpe konkurrenten Gulf Keystone.
- Les mer om DNO-planene her: DNO vil kjøpe Gulf Keystone for 2,5 milliarder kroner
- Dette ser ut som en bra avtale for DNO, basert på at de betaler 120 millioner dollar i kontanter og resten i aksjer. Vi forventer i tillegg til at de vil klare å ta ut synergier ved å redusere kostnader og øke produksjonen på Shaikan-feltet, sier analytiker Emil Johannessen i Nordea Markets til TDN Finans.
Han legger til at kursoppgang dermed er «fair».
Analytiker Teodor Sveen-Nielsen i Swedbank mener ifølge TDN Finans at det ikke er noen røde flagg i DNOs oppkjøpsforslag som har en total ramme på 300 millioner dollar.
«Avtalen representerer helt klart et motsyklisk trekk og vil diversifisere DNOs portefølje, noe som er positivt», heter det fra analytikeren som vedgår at han tidligere har vært negativ til det han omtaler som selskapets mer tvilsomme transaksjoner.
Meglerhuset Citi er positive til transaksjonen og trekker frem selskapenes allerede overlappende operasjoner i området. De har kjøpsanbefaling på aksjen og mener kjøpet kan bidra til å styrke posisjonen til selskapet i landet og styrke likviditeten i aksjen.
Faller etter Brasil-kjøp
Statoil fortsatte imidlertid fallet fredag etter at selskapet kjøper en eierandel på 66 prosent av Petrobras i lisens BM-S-8 i Santos-bassenget for 2,5 milliarder dollar.
- Les mer om Statoil-kjøpet her: Statoil kjøper seg inn i gigantfunn i Brasil
Sveen-Nielsen skriver at det synes å være rimelig gitt at Carcara-funnet, som er inkludert i lisensen, er å regne som et «høyst kommersielt funn i verdensklasse», selv om det ikke måler seg med Johan Sverdrup.
Kjøpet utløser ikke noen endring i produksjonsestimatene på kort sikt, men investeringsestimatene for 2016-2019 vil antakelig komme noe opp, skriver analytikeren ifølge TDN Finans.
- Vi synes avtalen ser veldig bra ut. Selskapet betaler om lag 3,7 dollar per fat for et massivt funn i et kjerneområde for Statoil hvor de har god kompetanse, sier Johannessen i Nordea Markets til TDN Finans om Statoil-kjøpet.
Johannessen trekker også frem at avtalestrukturen er gunstig i at Statoil vil betale halvparten av prisen på 2,5 milliarder dollar umiddelbart og halvparten etter at til framtidig unitisering av Carcara-feltet som strekker seg inn i en annen lisens.
- Det vil også bidra til at produksjonen til Statoil opprettholdes på lengre sikt, sier Johannessen.
Johannessen og Sveen-Nielsen støttes av analyseselskapet Bernstein som, ifølge Bloomberg News skriver at Statoil har betalt en pris som er langt under letekostnaden for en meget bra eiendel. Også storbanken Goldman Sachs er positive og mener Carcara er en attraktiv eiendel som byr på breakeven med oljepris på 45 dollar per fat, iberegnet avkastningskrav på 11 prosent. Breakeven-kostnaden er er en betegnelse på oljeprisen som kreves for at produksjon skal være lønnsom.
Oljeprisen fortsetter fallet
Oljeprisen ble handlet for 41,86 dollar per fat ved børsslutt fredag, mot 43,05 dollar per fat da Oslo Børs stengte torsdag.
Det er det laveste nivået på mer enn tre måneder.
Oljeprisen har falt gjennom måneden, og siden starten av juli er prisen ned mer enn 15 prosent. Det ligger an til at oljeprisen får sitt største månedlige fall på ett år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
- Les mer her: Oljeprisen faller til under 42 dollar fatet