Aksjene på Oslo Børs steg noe mindre enn de største europeiske børsene fredag, mens oljeprisene steg markert.
- På disse prisene begynner vi å nærme oss balanse i markedet andre halvår, sier Pareto Securities-analytiker Trond Omdal til TDN Finans.
Brent 1. posisjon for levering i mai ble fredag ettermiddag handlet til 41,52 dollar fatet, opp fra rundt 38,9 dollar fatet da Oslo Børs stengte torsdag.
- Betyr ikke allverden
Omdal mener at Kuwait og Russlands signaler om økt sannsynlighet for en avtale driver prisen i dag, selv om en slik avtale vil ha liten fundamental effekt.
Russlands energiminister Aleksander Novak uttalte fredag at oljeproduserende land nå diskuterer å fryse produksjonen på januar-nivået.
Tidligere i uken uttalte en representant for Kuwait at det var diskusjoner om å fryse produksjonen på februar-nivå. Novak sier videre fredag ettermiddag at frys på februar- eller mars-nivå ikke blir vurdert.
- De fleste Opec-land har ikke mulighet til å øke produksjonen ytterligere, og Russland kun marginalt. I et bilde på seks måneder betyr ikke denne produksjonsfrysen all verden. Men på kort sikt betyr det noe for sentimentet. Dessuten holder det trusselen om et mulig kutt i live, slik at short-selgere ikke tør å presse prisene ned, sier Omdal.
- Økt risikoappetitt
Pareto Securities har oljeprisanslag på 40 dollar fatet i andre kvartal og 50 dollar i tredje kvartal.
- Oljemarkedet drives i dag blant annet av økt risikoappetitt. Markedet priser også inn en viss sannsynlighet for at sentrale aktører fryser produksjonen. Det er positivt for oljeprisen, sier senioranalytiker Jens Nærvig Pedersen i Danske Bank Markets til TDN Finans.
Han er enig med Omdal om at en avtale først og fremst vil ha symbolsk verdi.
Riggtall i fokus
- En avtale vil vise at Opec evner å sette seg ned og diskutere seg frem til en strategi, sier Pedersen.
- Det kan dessuten være et element av at oljemarkedet posisjonerer seg for ukentlige riggtall fra USA, som kommer i kveld. Et lite fall her vil understøtte historien om nedadgående produksjon, og slik støtte opp om oljeprisen.
Danske Bank Markets anslår at olje vil handles mellom 38 og 42 dollar fatet den kommende tiden.
Commerzbank skriver fredag at det fremdeles er et stykke igjen til normalisering av oljeproduksjonen i Libya. Før borgerkrigen brøt ut var den på 1,6 millioner fat dagen.
Wild card
Nå ligger produksjonen på rundt 300.000 fat dagen. Både Omdal og Pedersen deler Commerzbanks vurdering av at snarlig bedring virker lite sannsynlig.
- Antagelig må USA eller andre vestlige land øke sin tilstedeværelse kraftig for at Libyas produksjon skal komme seg opp på førkrisenivåer. Det har vært flere angrep i nærheten av installasjoner den siste tiden. Utsiktene til at Libya kan komme tilbake som et «wild card» er skjøvet noe ut i tid, sier Omdal.
Tysklands forbundskansler Angela Merkel sa fredag at stabilisering av Libya blir «den neste store oppgaven» etter Syria, skriver Bloomberg News.
Opp etter negativ nyhet
Seismikkselskapet TGS-Nopec endte opp 3,1 prosent til tross for å ha sendt ut et resultatvarsel for første kvartal fredag morgen.
Analytikerne vil nå nedjustere sine TGS-estimater.
DNB Markets, Clarksons Platou Securities og SEB gjentar sine salgsanbefalinger i oppdateringer etter varselet, mens Pareto Securities gjentar hold-anbefaling og Handelsbanken akkumuler-anbefaling.
Varsler
TGS meldte at selskapet ser en omsetning i første kvartal 2016 på rundt 64 millioner dollar. Ifølge konsensusestimat innhentet av SME Direkt for TDN Finans var det ventet en omsetning på 87 millioner dollar i første kvartal.
Les mer: - Det er et blytungt marked der ute
Dette er selskapets laveste kvartalsomsetning siden andre kvartal 2005, fremhever Clarksons Platou og DNB Markets.
DNB Markets mener det meste av skyldes manglende sensalg, siden TGS opprettholdt sin førfinansierings-guiding for året. De tror dette vil ha negativ overføringsverdi til hele seismikksektoren, et syn som støttes av SEB.
«Ettersom sensalget var svakere enn forventningene, tror vi konsensus vil nedjusteres ytterligere», skriver DNB Markets.
Oljeprisdrevet
Dette har åpenbare negative implikasjoner for PGS sitt mulitiklientsalg, som er særdeles viktig for at selskapet skal overholde lånebetingelsene senere i 2016, skriver SEB.
Goldman Sachs mener at man trolig vil begynne å se en bedring i volumene i seismikkmarkedet fra 2017 og utover, om enn fra beskjedne nivåer, hjulpet av høyere oljepris.
Meglerhuset mener de lave leteinvesteringene ikke kan opprettholdes dersom oljeselskapene vil fylle på sine reserver. I tillegg representerer seismikk-kostnader en liten del av oljeselskapenes totale letebudsjetter, skriver meglerhuset i en oppdatering torsdag.
Flere må bort
Analytiker Maria-Laura Adurno mener at ytterligere 4-5 skip må ut av markedet for at dette skal komme i balanse. Skjer dette samtidig som volumene går opp vil det bedre utnyttelsesgraden i flåten og gi noe bedring i driftsresultatene, om enn fra lave nivåer.
For 2016 venter hun imidlertid et fall i leteinvesteringene på ytterligere 25-30 prosent fra 2015.
Hovedspørsmålet er om seismikkselskapene har balansen til å komme gjennom nok et år med kraftig fall i investeringene, med bare begrenset bedring i 2017, skriver meglerhuset.
PGS oppgraderes
For PGS ser de ikke noen likviditetsproblemer og venter at selskapet vil bli kontantstrømnøytralt i 2017.
«Vi merker oss at PGS har to nybygg planlagt for levering i 2016-17, men at avdrag til verftet dekkes av en kredittfasilitet», heter det.
For TGS ventes det at selskapet vil opprettholde positiv kontantstrøm også i 2016.
Når det kommer til CGG ser de fortsatt likviditetsrisiko gitt det pågående restruktureringsprogrammet til selskapet.
Meglerhuset oppgraderer PGS til kjøp fra nøytral, men kutter kursmålet til 26,7 kroner fra 29,5. TGS oppgraderes til nøytral fra salg og kursmålet økes til 122,2 fra 114,8. Anbefalingen på CGG nedgraderes til salg fra nøytral og kursmålet kuttes til 0,54 euro fra 0,75.
Til tross for oppgang i oljeprisen og generell oppgang i oljeservice falt Prosafe 2,7 prosent, tynget av at Nordea Markets nedgraderer aksjen til selg fra kjøp. Kursmålet kuttes til 3,80 kroner per aksje fra 19 kroner.
Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 1,04 prosent til 566,24 poeng, omsatt for 3,174 milliarder kroner.
Følg markedet på DN Investor
Les også:
Søksmål drar ferieparadis dypere inn i gjeldskrise
«Nei, DNB Luxembourg hjelper ikke kundene med å unndra skatt»
Stjernelag har tjent stort på Bank Norwegian: - Jeg følger bare Arne Fredlys råd
Se DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.