Oslo Børs falt tirsdag på en dag som var preget av store svingninger for norske kroner og ytterligere fall i oljeprisene.
Tross svakere oljepriser dempet flere oljerelaterte aksjer børsnedgangen.
Tross svakere oljepriser dempet flere oljerelaterte aksjer børsnedgangen.
Oljeprisnedgangen drives av det vedvarende svake sentimentet i markedet, sterkere dollar og svake PMI-tall fra Kina. Prisene ventes svake i første halvdel av 2015, og usikkerhet knyttes til Opecs beslutninger, ifølge sjefanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB og oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities.
-Fallet i dag er etterreaksjon på at et Opec-medlemsland uttalte at de ikke ville kutte selv om oljeprisen faller ned mot 40 dollar fatet, samt at IEA fredag kuttet estimatene for oljeetterspørselen i 2015 til et nivå hvor den amerikanske skiferproduksjonen faktisk må reduseres før man oppnår markedsbalanse, sier Omdal til TDN Finans.
Schieldrop mener at fallet i oljeprisen i dag skjer på bakgrunn av et generelt svakt sentiment i markedet og at dollaren styrkes.
Omdal påpeker at den eneste grunnen til at Brent-fallet fikk en pause var nyheten om force majeure i Libya, og at markedet nå har fortsatt å falle basert på forrige ukes nyheter.
Begge analytikerne trekker også frem at foreløpig PMI-industri fra Kina skuffet i dag, noe som trekker prisen ned.
-Når da Kina sakker farten har det en stor betydning, særlig når markedet i utgangspunktet er svakt, sier Schieldrop og får støtte av Omdal.
Omdal viser til at Kina er ventet å bidra med en betydelig andel av oljeetterspørselsveksten neste år, og at når PMI kommer inn under 50 for første gang på lenge er det negativt.
Gjennom 2000-tallet har Kina stått for rundt 40 prosent av global konsumvekst i olje, bemerker Schieldrop.
I tillegg viser Schieldrop til at vi går inn i den sesongmessig svakeste perioden for oljeetterspørsel i første og andre kvartal, hvor etterspørselen normalt faller med én million fat pr dag fra fjerde kvartal til første kvartal.
Brent 1. posisjon var ned rundt to prosent til 59,10 dollar ved stengetid på Oslo Børs.
Norske kroner svekket seg betydelig tirsdag, men styrket seg litt utover ettermiddagen.
Nordea Markets nedjusterer kursmålet på Orkla fra 43 til 42 kroner. Blant forholdene som trekker ned er en svekket krone og svake vekstutsikter i Norden, ifølge en analyse tirsdag.
Svakere krone innebærer et marginpress for Orkla med økte råvarekostnader i produksjonen, som sukker, hvete og planteoljer.
Nordea Markets skriver at Orkla har en årlig eksponering på rundt 2,4 milliarder kroner mot euroen og 400 millioner kroner mot dollaren, og anslår at det vil ta seks til ni måneder før de har klart å skyve de økte råvarekostnadene over på matvarekjedene.
Meglerhuset nedjusterer samtidig estimatet for Orklas 2015-ebitda med 200 millioner kroner som følge av den svekkede kronen. De venter ikke at Orkla når målsetningen om en margin på 15 prosent i Orkla Foods på lang sikt.
Nordea-analytikerne mener at organisk vekst vil være stadig mer krevende for Orkla i de modne, nordiske markedene, blant annet på grunn av svekket kjøpekraft. En annen utfordring er globale forbrukertrender, der forbrukerne i større grad velger bort masseproduserte og industrielle matprodukter, som utgjør en stor del av produktporteføljen til Orkla.
Nordea Markets opprettholder salgsanbefalingen på Orkla.
Orkla endte ned 2,7 prosent til 47,50 kroner, omsatt for 237 millioner kroner.
På makrosiden har det vært oppmerksomhet rundt PMI-tall fra euro-området og Tysklands ZEW-indeks. Begge kom inn bedre enn ventet Ellers kom HSBCs foreløpig PMI-industri for Kina inn på 49,5 poeng i desember fra 50,0 måneden før, og ventet 49,8.
Brent 1. posisjon, som er januarkontrakten, ligger på rundt 59,46 dollar per fat tirsdag formiddag, ned 1,74 dollar fra forrige handledag, da kontrakten sluttet ned 79 cent til 61,06 dollar per fat. Kontrakten falt tirsdag under 60 dollar fatet for første gang siden 2009. Ved stengetid for Oslo Børs mandag lå prisen på rundt 61,77 dollar per fat.
Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 1,11 prosent til 536,24 poeng, omsatt for 6,7 milliarder kroner.
Les også:
Oljen senker Russlands økonomi
USA i dag: 7400 mrd. kr kan gå tapt
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.