- Fed er helt klart på en nøye planlagt reise; de ønsker å heve renten i år. Det markedet prøver å fin-innstille er hvorvidt det skjer i september eller desember, sier sjefstrateg Art Hogan i Wunderlich Securities til CNBC.com.
Amerikanske børser utvidet fallet fredag i det investorene later til å selge unna på frykt for at det likevel kan bli en renteøkning i september.
Enkelte mener også dette kan være begynnelsen på en større nedtur.
- Jeg tror dette kan være begynnelsen på en korreksjon. Ser du på sektorene er fallet ganske bredt. Mandag kan også bli ganske stygt i det aksjemarkedet avslutter uken med en negativ undertone, sier investeringsdirektør Chuck Self i iSectors til CNBC.
Samtlige nøkkelindekser var ned rundt to prosent. Bakteppet er nye Fed-uttalelser. Denne gang er det direktør for Boston Federal Reserve, Eric Rosengren, som skaper bølger.
Rosengren støtter en gradvis renteøkning, og mener å vente for lenge med å høyne renten kan føre til overoppheting av amerikansk økonomi og finansiell ustabilitet, ifølge Bloomberg News/TDN Finans fredag, som viser til en offentliggjort tale.
- Dersom man ikke fortsetter å fjerne de støttende pengepolitiske tiltakene kan det korte ned på, i stedet for å forlenge, perioden med økonomisk oppgang, sier Rosengren, som også er stemmegivende i Fed-sammenheng.
De færreste venter at Fed vil heve renten på rentemøtet 20.-21. september. Goldman Sachs, som hardnakket trodde på en renteøkning, snudde tidligere denne uken.
Rosengrens uttalelser setter imidlertid en september-økning tilbake på agendaen.
- Jeg tror nøkkelen her er Eric Rosegrens tale. Jeg tror de prøver å male seg selv inn i et hjørne hvor de er nødt til å heve renten i september for å ha troverdigheten i behold, sier sjefstrateg David Kelly i JPMorgan Funds til CNBC.
Sannsynligheten for en renteøkning i september, målt ved forventningene i markedet, steg til 24 prosent fredag, opp fra 18 prosent torsdag, ifølge Reuters, som viser til CMWs FedWatch.
Oljeprisen korrigerte ned fredag, der nordsjøoljeprisen brent 1. posisjon var ned nær to dollar fatet, til 48 dollar. Amerikansk olje WTI var ned rundt 1,7 dollar fatet til 46 dollar.
General Motors var ned over fire prosent. Bilprodusenten varslet fredag tilbakekalling av fire millioner biler. I sjeldne tilfeller går bilenes programvare inn i såkalt testmodus, som gjør at kollisjonsputene ikke blåses opp ved en kollisjon, opplyser selskapet fredag.
Feilen kan også føre til at setebeltene ikke fungerer, heter det. General Motors sier de selv skal varsle kundene og oppdatere bilenes programvare uten kostnad.
Også HP, Amazon, Exxon og Chevron falt hardt og var ned mellom to og tre prosent.
- Når markedet er nær toppen - som dette markedet har vært - vil enhver dårlig nyhet resultere i nedsalg, sier forvalter Thomas Siomades i Hartford Funds til Marketwatch.com.
Amerikanske nøkkelindekser ved børsslutt klokken 22.00 norsk tid:
Dow Jones Industrial Average 18087,98 -2,12%
NASDAQ Composite 5125,91 -2,54%
S&P 500 2128,11 -2,44%
Les også:
Facebook snur
Utsetter oppstart av Goliat
Her er den nye ladbare fra Porsche
Økonomer: Snart blir det full stopp for krone-effekten
Følg markedet på DN Investor
: Når inntreffer boligmarkedets «Minsky moment»?
Se DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.