Flere analytiker tror oppgangen i oppdrettsselskapene i hovedsak skyldes meldingen torsdag om at Marine Harvest ikke vil søke om fleksibel biomasse.
Ordningen innebærer at myndighetene vil tilby økt fleksibilitet ved at taket for hvor mye fisk som kan stå i sjøen økes i den beste tilvekstperioden. Til gjengjeld kan den senkes i resten av året. Prisen for å bruke ordningen er 1,5 millioner kroner pr tillatelse.
- Frykt blant investorene
- Det har vært en frykt blant investorene om at dette vil skape en høyere tilbudsvekst enn tidligere ventet og dermed legge press på prisene. Nå er det ble klart at interessen for denne ordningen vil være svært begrenset, sier analytiker Lage Bøhren i Carnegie til TDN Finans.
- Marine Harvest, oppdretteren med en fjerdedel av produksjonen i Norge, vil ikke søke fordi det ikke klarer å regne det hjem i noen av regionene. Det kan indikere at også andre oppdrettere med mindre finansielle muskler vil gjøre det samme, sier han.
Analytiker Kjetil Lye i Handelsbanken Capital Markets er av samme oppfatning.
- Sektoren har falt tilbake som følge av frykt for høyere tilbudsvekst. Når Marine Harvest sier at de ikke vil ta del i variabelt tillatt biomasse-ordningen, gir det utslag i markedet. Det gir større tillit til at vi vil få lavere tilbud i tiden fremover, sier Lye.
Andre forhold
Analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets mener det er andre forhold som trekker sektoren høyere. Han tror aksjekursene har steget grunnet at sektoren har vært svak de siste tre ukene.
- I dag med en svakere oljepris og svakere norsk krone er det naturlig at det smitter litt over på laksesektoren. Så langt har lakseprisen holdt seg godt gjennom august, men nå vet vi at det kommer betydelig større volumer til markedet. Vi forventer at laksevolumene skal ytterliggere opp i september og oktober, og at spottprisen på laks kan falle en del i en periode, sier Giskeødegård til TDN Finans.
Marine Harvest-aksjen sluttet opp 1,0 prosent til 130,10 kroner pr aksje.
Frontline-aksjen falt
Frontline-aksjen falt 4,3 prosent torsdag etter å ha sluttet ned 7,4 prosent onsdag, da selskapet la frem sin andrekvartalsrapport, som blant annet inkluderte et lavere utbytte enn ventet.
DNB Markets skriver i en oppdatering torsdag at det mener at motivasjonen for å foreslå et lavere utbytte kan ligge i redusert markedsverdi på flåten.
Meglerhuset mener også det handler om et ønske om økt finansiell fleksibilitet når det gjelder å utnytte konsolideringsmuligheter i sektoren fremover. Nordea Markets mener at Frontline begynner å nærme seg negative kontantstrømmer, som trolig vil komme til syne i fjerde kvartal.
DNB Markets har en holdeanbefaling på Frontline og nedjusterer kursmål fra 70 kroner pr aksje til 66 kroner per aksje.
Nordea Markets har en salgsanbefaling og kutter sitt kursmål fra 43 kroner pr aksje til 31 kroner per aksje.
ABG Sundal Collier nedgraderer sin anbefaling på aksjen til hold og reduserer kursmålet med 25 prosent til 57 kroner per aksje, melder Bloomberg News torsdag.
Frontline-aksjen ble omsatt for 108 millioner kroner på Oslo Børs torsdag.
Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,43 prosent til 616,28 poeng, omsatt for 2.589 millioner kroner.
Oljeprisen har falt etter at ukentlige oljelagertall onsdag ettermiddag viste en oppgang til nye rekordnivåer.
Følg markedene med DN Investor
Hør DNs podcast: Om kun kort tid kan regjeringen gjøre det enda vanskeligere for unge å komme inn i boligmarkedet. Og hva betyr de ultralave rentene for pensjonen din?
Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.
Anbefalt av DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.