Norwegian la torsdag fram et driftsresultatet for fjoråret på 446 millioner kroner, og dette førte selskapet til topps på vinnerlisten, med en oppgang på 14,35 prosent.

Les også:
- Et formidabelt år

Også Statoil hadde oppgang, til tross for at driftsresultatet på 33,5 milliarder kroner i fjerde kvartal 2009 var noe lavere enn ventet. Det ble handlet med aksjer for 2,35 milliarder kroner i selskapet torsdag, og oppgangen endte på 2,29 prosent.

Oppgang var det også for blant andre Yara (+1,33), Seadrill (+0,61) og Hydro (+1,69).

Analytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier tror konsensus på DNB Nor totalt sett vil øke etter dagens rapport, da han venter at tapsestimatene vil bli nedjustert.

I 2009 tok DNB Nor totalt nedskrivning på utlån på 7,7 milliarder kroner, og banken guider at tapsnivået i 2010 vil være på linje med 2009-nivået, noe som er lavere enn bankens tidligere guiding på 8-10 milliarder kroner. Ifølge estimater SME Direkt har hentet inn for TDN ventet analytikeren før dagens rapport nedskrivninger på 8,9 milliarder kroner i 2010.

Gjerland tror imidlertid at de lavere tapsestimatene delvis vil bli motvirket av at konsensus nedjusterer sine nettorente-estimater for 2010.

- I tillegg påvirkes aksjen av et høyere enn ventet utbytte for 2009, sier Gjerland til TDN Finans.

- Svakere enn ventet
Innen joint venture-selskapet DNB Nord peker analytikeren på at DNB Nor-ledelsen på presentasjonen avviste at det er avtalt at et eventuelt kjøp av resten av joint-venturet vil bli gjort til 1-ganger bokført verdi.

Analytiker Christoffer J. Adams i SEB Enskilda viser til at resultatet før tap, som falt 19 prosent fra tredje kvartal, var svakere enn ventet, selv etter justering for goodwillavskrivningen knyttet til DNB Nord. Fallende rentenetto og lavere inntjening i DnB NOR Markets var de viktigst årsakene til resultatfallet, ifølge ham.

- På den positive siden var tapene i fjerde kvartal langt lavere enn ventet, sier Adams til TDN Finans.

I fjerde kvartal tok DnB Nor nedskrivninger på utlån og garantier på 1.517 millioner kroner, mot ventet 2.481 millioner.

- Vil ikke være misfornøyd
Konsernsjef Rune Bjerke sa på bankens kvartalspresentasjon at han ikke vil være misfornøyd med et driftsresultat før nedskrivninger og skatt på 19.5 millioner kroner i 2010, til tross for at målet er å nå 20 milliarder kroner.

-Tatt i betraktning hvilken tid vi lever i, vil ikke vi være misfornøyd med det, sa han, og viste til at målet ble annonsert i 2007 da "pilene pekte oppover".

DNB Nor falt 0,1 prosent til 62,75 kroner, omsatt for 468 millioner kroner.

Telenor-fall
Telenor-aksjen endte ned 2,1 prosent til 73,60 kroner etter onsdagens kvartalsrapport og kursfall på 3,7 prosent.

Goldman Sachs opprettholder sin conviction buy-anbefaling, og 12 måneders-kursmålet på 115 kroner på Telenor etter rapporten.

Analyseteamet i Goldman viser til selskapets ledende eksponering mot vedvarende oppgang i fremvoksende markeder, muligheten for betydelig oppgradering av konsensusestimatene i 2010 etter hvert som Russland og Asia vokser, mens Ukraina og Sentral-Europa bunner ut, samt kursrabatten generelt.

"Vi mener Telenor er priset for tap i India ikke bare i all evighet, men også for nullvekst utover 2011", skriver Goldman Sachs, som i stedet vurderer tapene i India til 50 prosent "for å reflektere muligheten for at venturet entes selges som ledd i en konsolideringsprosess, legges ned, eller lykkes".

Også Nomura velger å overse tapene i India, og mener verdsettingen ser appellerende ut, og de gjentar sin kjøpsanbefaling, med kursmål 99 kroner. De mener gjeninnføring av utbytte er et sted videre i selskapets strategiske plan.

"Neste mål i planen, som kan være verdidrivende, er salg av ikke-kjerne virksomhet og/eller konsolidering (gjennom fusjon eller nettverksdelingsinitiativ)", skriver analytiker James Britton i en oppdatering.

Tror India-satsing byr på trøbbel
Barclays Capital tror imidlertid fortsatt at India-satsingen vil skape problemer for Telenor, men opprettholder sin equal-weight-anbefaling og kursmål 97 kroner.

Meglerhuset er imidlertid skeptiske til Telenors utbytte, og mener debatten om Telenors bruk av penger har kommet opp igjen, og at investorene kan bli bekymret for hvordan selskapet benytter overskuddslikviditet.

"Tross den sterkt reduserte belåningen, ville vi ikke ventet at selskapet allerede ville signalisere en høyere utbyttegrad, ettersom det kommer betydelige investeringer i India i 2010. Ledelsen virket imidlertid uvillige til å diskutere dette i detalj da de ble spurt på presentasjonen", skriver Barclays.

Nordea poengterer i sin oppdatering at Telenor ifjor vurderte en emisjon for å finansiere India-investeringene, og at nettogjelden har falt fra 45,5 til 26,3 milliarder kroner, og at selskapet nå blir møtt med spørsmål om hvorfor utbyttet ikke er større.

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 0,88 prosent til 347,52 poeng, og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 7,6 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.