Det er påfallende å se hvordan nesten samtlige av de aller største selskapene på Oslo Børs, målt i markedsverdi, så langt i år har gjort det nesten dobbelt så bra som markedet generelt. Telenor, nest største selskap med 260 milliarder kroner i markedsverdi, er opp med 16 prosent. DNB, med 216 milliarder kroner i markedsverdi, er opp 20 prosent. Yara, med 108 milliarder kroner i markedsverdi, er opp 17 prosent.
Til sammenligning er hovedindeksen opp med cirka ti prosent så langt i år.
Det er sjelden kost at de aller største aksjene på Oslo Børs er børsvinnerne, og må da være det nærmeste man kommer god SV-politikk på Oslo Børs, alle skal ha det bedre enn gjennomsnittet.
Den aller største aksjen på Oslo Børs, Statoil med en markedsverdi på 460 milliarder kroner, er imidlertid opp ti prosent, altså samme som markedet forøvrig.
Den eneste av de trauste aksjene som bryter med mønsteret er Norsk Hydro, med markedsverdi 72 milliarder kroner, som er ned hele 17 prosent så langt i år. Årsaken er et svakt aluminiumsmarked på grunn av Kina som oversvømmer markedet med aluminium.
Mens de trauste aksjene er konge på Oslo Børs, er det sørgelige tilstander for mange av de hippe, aksjonærvennlige selskapene som er høyt gearet og gir store utbytter. Typisk for disse aksjene er Seadrill, Marine Harvest og Golden Ocean. Det er ingen tilfeldighet at alle er kontrollert av John Fredriksen, som bruker felles mal på alle sine selskaper, høy risiko, høy gjeld og store utbytter. Men i disse dager er ikke utbytte så store som de var, spesielt i Seadrill som har stanset alle utbetalinger til aksjonærene.
Selv om det er påfallende å se hvor godt de trauste og store selskapene har gjort det på børs i år er det ingen opplagt fellesnevner her. DNB er opp på grunn av den ekstreme kapitaloppbyggingen som har skjedd de siste årene, på bekostning av kunder og ansatte. Yara er opp, dels på grunn av den sterke dollaren. Telenor er opp hovedsakelig fordi den gamle vekstraketten igjen har begynt å vise til organisk vekst, etter noen år i skyggenes dal.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.