Oslo Børs og andre europeiske aksjemarkeder steg markert på mandag.
Oslo Børs stiger nesten fire prosent. Paris og Frankfurt stiger over fire og en halv prosent, mens London stiger nesten treprosent.
RCL opp på juleforventninger
Royal Caribbean Cruises (RCCL) er blant aksjene i Oslo som stiger som følge av positive signaler fra "Black Friday"-handelen. RCCL handles opp hele 6,88 prosent mandag etter å ha steget 2,6 prosent fredag. Ved siden av den generelle markedsoppgangen viser First Securities til at de første indikasjonene fra ”Black Friday” tyder på en høyere julehandel i USA og ”styrke” innen amerikansk privatforbruk.
- Jeg har sett tall som viser en oppgang i ”Black Friday-omsetningen” på seks prosent, og helt opp til 16 prosent. Sistnevnte virker noe høyt og litt lite troverdig. Jeg tror en økning på rundt seks prosent er riktigere, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen til TDN Finans.
Han poengterer at ”Black Friday-omsetningen” som måltall kan være noe misvisende ettersom dets omfang øker år for år, slik at det kan være at amerikanske forbrukere gjør unna en stadig større andel av julehandelen på denne dagen. Han er imidlertid klar på at det amerikanske forbruket er stigende, til en viss grad drevet av redusert sp#229.
Analytiker Stig Erik Kyrkjeeide i First Securities viser til at det amerikanske markedet er spesielt viktig for RCCL i inneværende kvartal og i første kvartal.
- På lengre sikt er det selvfølgelig økt bekymring knyttet til det europeiske markedet, men her kommer til RCCL til å redusere kapasiteten i 2012, sier Kyrkjeeide.
At rederiet klarte å holde stabile priser på tross av en kapasitetsøkning i det europeiske markedet på rundt 30 prosent i 2011 leder analytikeren til å være håpefull med hensyn til prisnivået i 2012.
Løft for banker
Det er europeiske banker spesielt som nyter godt av stemningen på mandag: den brede sektorindeksen STOXX Europe 600 stiger hele 5,3 prosent. Også Norges største bank, DNB, stiger kraftig og er opp 3,4 prosent til 55,8 kroner.
Men mandag kom det også en melding fra kredittvurderingsbyrået Moody’s, som advarer om at gjeldskrisen truer ratingen til alle de europeiske statene.
«Sannsynligheten for at flere land i eurosonen misligholder gjeld, er ikke lenger ubetydelig», skriver Moody’s, som også mener at EU-land utenfor eurosamarbeidet kan bli rammet dersom enkelte land går tilbake til egen valuta.
Les mer: Moody's: Hele Europa trues av gjeldskrise
«Vi får se hvor lenge den positive stemningen holder seg», skriver Nordea Markets’ seniorøkonom Katrine Godding Boye lakonisk.
IMF-håp
De norske meglerhusene synes i sine morgenrapporter enige om at oppgangen i Asia natt til mandag skyldes opplysninger i den italienske avisen La Stampa, som skrev søndag at Det internasjonale pengefondet IMF kan komme til å hjelpe Italia med et gigantisk kriselån på 600 milliarder euro. IMF avviser imidlertid dette på mandag.
Les mer: Avis: Italia kan få kriselån av IMF
Mange aviser rapporter også om forhandlinger rundt tettere økonomisk og finansiell integrering i Europa. Markedsaktører håper også at eurosonens ledere snart vil presentere klare regler for bruken av krisefondet EFSF.
Dessuten tyder foreløpige tall på at handelen i Thanksgiving-helgen har vært høyere enn noensinne.
«Desperasjon»
Handelsbanken Capital Markets skriver også inngående om den prekære situasjonen for flere og flere EU-land, og minner om forrige ukes nedgraderinger av Belgia, Portugal og Ungarn. Seniorøkonom Kari Due-Andresen er langt fra optimistisk, og peker på at Frankrike og Tyskland nå åpent snakker om muligheten for at eurosamarbeidet går under.
«Dette kan jo være skremselsretorikk for å få eurolandene med på å gi fra seg noe suverenitet, men det kan også tolkes som et tegn på desperasjon og at vi nå er vitne til starten på slutten av euroen», skriver hun. «Auksjonene av tysk og italiensk statsgjeld i forrige uke ble en katastrofe. Dersom euroen ikke bryter på kort sikt, vil antakelig motstand i folket være det som velter europrosjektet på lengre sikt».
Oljeprisene stiger markert mandag morgen, og Brent fra Nordsjøen omsettes for 109 dollar fatet, opp 2,5 dollar.
Statoil-aksjen stiger 2,95 prosent til 143,3 kroner.
Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets tror oljeprisen vil holde seg omtrent på dagens nivå ut fjerde kvartal. Hun venter at svake europeiske utsikter fortsatt vil tynge den økonomiske veksten, oljeetterspørselen og risikoappetitten, men påpeker samtidig at tall fra USA har dempet frykten for kraftig etterspørselsfall. Videre vil kraftmangel øke etterspørselen etter drivstoff i Kina og motvirke effektene av dempet vekst, mener analytikeren.
«Selv om vi fortsatt kan se vintertemperaturene komme kraftig ned fra en varm start på sesongen, tror vi ikke etterspørselen etter fyringsolje vil gå til værs da lavere naturgasspriser vil gi substitusjonseffekt», heter det i en oppdatering mandag. Den politiske risikopremien vil fortsette å støtte oljeprisene ut året, mener Saltvedt.
Hovedindeksen på Oslo Børs steg 3,87 prosent til 366,39 poeng og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 3,8 milliarder kroner.
Les mer:
Frykter at amerikansk shoppe-hopp blir flopp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.