Uten én eneste kursdrivende nyhet fra selskapet de siste månedene, har Tanberg Data-aksjen (TAD) føket i været på Oslo Børs. Et solid spareprogram, økt omsetning og en imponerende kapitalbeholdning får æren for at selskapet har fått økt markedsverdien fra 69 millioner kroner ved nyttår til 244 millioner kroner ved inngangen av mai.

Jan Haudemann Andersen er største eier i Tandberg Data, og kan se en svært pen verdiøkning i aksjene han sitter på i selskapet.

- Det er jo positivt å se at det nå kommer noe tilbake, sier Haudemann Andersen til dn.no.

Haudemann Andersen har 2.775.000 aksjen gjennom invetseringsselskapet Datum. De er nå verdt 17,6 millioner kroner. Ved årsskiftet var verdien av de samme aksjene 4,7 millioner kroner. Haudemann Andersen har sittet stille på aksjebeholdningen hittil i år.

- Skal videre opp
It-analytiker Morten Sundstø i Alfred Berg er imponert over hvordan Tandberg Data har håndtert de rådende markedsforholdene.

- Tandberg Data har gjort en ren og skjær hjemmelekse. De har gjort alt riktig selv om sektoren ligger nede, og de får ikke noe hjelp fra markedet. De har outsourcet virksomheten, kuttet kostnader og utnyttet synergier. Men så er også Tandberg Data et selskap som skal gå med overskudd selv i et dårlig marked.

Han ser ikke bort fra at aksjen kan stige nye tresifrede prosentpoeng.

Tandberg klarte ikke å oppnå plussresultat ved forrige korsvei, men omsetningen har økt jevnt og trutt de tre siste kvartalene i et ellers fallende marked. Det ventes et snarlig overskudd fra datalagringsselskapet. Torsdag 8. mai kommer tallene for første kvartal.

Har penger til utbytte
Tandberg Data hadde økte kontantbeholdningen med ått millioner kroner til 101 millioner kroner ved årsslutt ifjor. Det er med andre ord ikke noe i veien med selskapets likviditet.

- De har en fantastisk kapitalbeholdning, men det har kanskje også vært en sovepute de siste to årene.

- Kan vi vente oss utbyttebetaling av denne kapitalbeholdningen?

- Når de nå snur underskudd til overskudd er det et riktig tidspunkt å vurdere det. Jeg blir ikke overrasket om de betaler ut utbytte i 2003, sier Sundstø.

Kjendis-aksje
En lang rekke kjendisinvestorer er, og har vært, inne blant Tandberg Datas største eiere. Jan Haudemann Andersens investeringsselskap Datum er fortsatt største eier, mens han privat solgte seg ut før nyttår.

Petter Stordalen, Gambak med Jan Eilert Fleischer i spissen, tobakks-Andresen, Ditlevsen-familien , it-gründer J. Arthur Olafsen, enterpenørpensjonisten Trygve Brudevold og eks-kjøpmann og matmillionær Einar Nistad er alle, eller har vært Tandberg Data-eiere. Enkelte har imidlertid ikke fått med seg de fire siste månedenes opptur.

Flere solgte før oppgangen
Nistad, Brudevold, Andresen og Olafsen og Ditlevsen-familien er fortsatt på listen over de 20 største aksjonærene. Stordalen og Fleischer er såvidt dn.no kan se ikke lenger på aksjonær-toppen.

Flere ble nemlig skuffet da selskapsledelsen etter fjorårets tredje kvartal lovet lysere tider. Løftene falt på stengrunn etter underskuddet på 31 millioner kroner og aksjekursen falt 18 prosent.

Men etter den tid har selskapet gjenvunnet tilliten i aksjemarkedet, og kan vise til en sjelden kursoppgang i et ellers vanskelig marked.

Følg kursutviklingen i Tandberg Data her.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.