På en Nord-Norge turné der olje- og energiministeren oppfordrer landsdelen til å melde seg på når oljeindustrien er på vei nordover, spisser Moe argumentasjonen mot miljøbevegelsen. Han lover å bekjempe Lars Haltbrekken og Frederic Hauges verdensanskuelse med «fakta» og etterlyser flere stemmer i samfunnsdebatten om olje og miljø.

Aktiv motstand
Statsråden har sett seg lei på motstanden fra miljøbevegelsen mot å investere i nytt høyspentnett, vannkraftverk og vindmølleparker.

- Jeg opplever at miljøbevegelsen aktivt legger kjelker i veien for at vi skal lykkes med våre ambisiøse fornybare mål. Det går ikke i hop å både ha en ambisjon om mer fornybar energiproduksjon og samtidig nekte å ta konsekvensene av det, sier Borten Moe til NTB.

Paradoks
Han mener det er et «paradoks» at det i den norske samfunnsdebatten er et motsetningsforhold mellom det å være for olje og gass og å være miljøvennlig og foroverlent.

– Det er altfor få som altfor lenge har fått lov til å definere vårt verdensbilde rundt disse spørsmålene. Vår samfunnsdebatt har veldig godt av nye måter å se dette på. Jeg vil møte deres verdensanskuelse med fakta, sier Moe som også oppfordrer akademia til å melde seg på i denne debatten.

Ikke overrasket
Bellonas Frederic Hauge er ikke overrasket over utfallene fra olje- og energiministeren.

– Det er ikke annet å vente fra Frps mann i regjeringen. Fra den mannen er jeg stolt av å få høre at jeg har en gal verdensanskuelse. Borten Moe lyver om Bellonas holdning. Vi er for de fornybare tiltakene han sier vi er mot. Jeg oppfordrer alle som er opptatt av miljø å la være å stemme Senterpartiet til han er fjernet som olje- og energiminister, sier Frederic Hauge til NTB.

Interne rivninger
Frps miljøpolitiske talsmann, Kjetil Solvik Olsen, er overrasket over Borten Moes kraftige angrep, men støtter ham i sak.

– Borten Moes utspill er ikke bare et angrep på miljøbevegelsen, men også på deler av regjeringskollegiet. Hans forgjenger er medlem av Naturvernforbundet og hans kollegaer i Miljøverndepartementet har stort innslag av medlemskap i miljøbevegelsen. Borten Moe synliggjør nå kraftige rivninger internt i regjeringen, så dette kan bli interessant, sier Solvik Olsen.

Dobbeltkommunikasjon
Han mener det er på høy tid at regjeringen rusker opp i en debatt der de signaliserer én ting til energibransjen og noe annet til miljøbevegelsen.

– Overfor næringslivet lover regjeringen stor utbygging av fornybar energi, mens miljøbevegelsen fortelles at det ikke skal være særlig mange nye inngrep. Det reflekterer at regjeringen ikke har tenkt gjennom konsekvensene av sin energipolitikk i tilstrekkelig grad, sier Solvik Olsen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.