En rekke norske institusjoner og flere departementer ble i mai og juni kontaktet av det polske advokatfirmaet Skarbiec med en forespørsel om å etablere selskapet «Overseas Advisory Services Scarbiec» i på Bouvetøya.
– Kjernevirksomheten vil være juridisk rådgivning med internasjonal skattelovgivning som spesialområde, heter der i forespørselen som har vandret fra etat til etat i Norge.
Skatteparadis
Scarbiec presenterer seg selv som Polens ledende rådgivningsfirma innenfor internasjonal skatteplanlegging og finansiell rådgivning. I egenpresentasjonen hevder firmaet å ha plassert 2,5 milliarder zloty (5,3 milliarder kroner) på vegne av mer enn 1.000 klienter i mer enn 50 land og territorier.
Scarbiec tilbyr også skreddersøm for selskaper som vil plassere penger i skatteparadiser, etablere hedgefond eller stiftelser.
Attraktiv adresse
Men selskapet hevder det ikke var skatteplanlegging som lå bak de mange henvendelsene til Brønnøysundregistrene, skatteetaten, Norsk Polarinstitutt, Utenriksdepartementet, Justisdepartementet, Finansdepartementet, Klima- og miljødepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet.
– Vi gjorde det på vegne av en klient som ønsket å etablere seg og få en adresse ved verdens ende. Vi forklarte ham at Norge ikke er et skatteparadis, og at vi antok at det ikke ville være noen skattemessige fordeler ved å etablere seg der, sier Scarbiec-advokat Mariusz Pajduszewski til NTB.
Forbes-listet
Han vil ikke si hvem som ga Scarbiec oppdraget og hevder at klienten ikke oppga hvorfor han ønsket Bouvet-adresse til sitt selskap.
– Klienten oppfattet det som god PR å kunne vise til at de er representert på verdens mest avsidesliggende sted. Etableringskostnadene betyr ikke noe for en av Polens rikeste, som også er notert på Forbes-listen over verdens rikeste. Det er mer galskapen ved å gjøre det som teller, sier Pajduszewski.
Forbeslisten over verdens rikeste milliardærer teller to polske statsborgere som er menn: Medie- og telemogulen Zygmunt Solorz-Zak og eiendomskongen Michal Solowow.
Lei seg
Hvem av de to som fikk videreformidlet et avslag, vites ikke. Men ifølge Mariusz Pajduszewski var skuffelsen stor.
– Han var så lei seg da vi måtte fortelle at det ikke er mulig å etablere et selskap på Bouvet-øya. Det er synd, fordi vi tror mange andre ville vært interessert i å ha en så spektakulær adresse, sier han.
Det var Nærings- og fiskeridepartementet som satte spikeren i kista for Bouvet-etableringen.
Ingen adresse
I svarbrevet til Scarbiec klargjør departementet følgende: For å bli registrert i Brønnøysundregistrene krever Foretaksregisterloven at norske eller utenlandske selskaper oppgir en adresse. På Bouvetøya er det verken eiendomsregister med bruksnummer, postnummer eller postadresser.
– Det er derfor ikke mulig å registrere en adresse som relaterer seg til Bouvetøya, skriver departementet som lakonisk lister opp en rekke forhold etablerere bør vurdere:
* 93 prosent av Bouvetøya er isbre. Både øya og farvannene rundt er naturreservat.
* Det er 2.200 kilometer til nærmeste bebyggelse i Sør-Afrika.
* Det er umulig å lande med fly på øya. Avstanden fra land er lengre enn rekkevidden til helikoptre.
* En kombinert båt- og helikopteroperasjon fra Cape Town tar 10-15 dager, er vanskelig å gjennomføre og krever landingstillatelse fra norske myndigheter.
* Med unntak av en liten forskningsplattform finnes det ingen infrastruktur på øya.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.