Underhuset i nasjonalforsamlingen vil søndag stemme over om Rousseff skal stilles for riksrett for å ha manipulert regjeringens budsjett i forbindelse med valgkampen og for å skjule en markant økonomisk nedgang. Den allmenne oppfatningen i Brasil er at presidenten vil tape avstemningen.
Et opposisjonsparti ba landets høyesterett hindre presidenten i å holde talen med henvisning til at hun brukte ressursene til den brasilianske staten for å forsvare seg selv.
Avgjørelse i helgen
Riksrettilhengerne ropte «Ut med Dilma!» da den tre dager lange debatten ble innledet, mens regjeringens støttespillere tok til gatene flere steder i landet. Store fagforeninger og jordløse bønder som har organisert seg, har planlagt større, landsomfattende demonstrasjoner søndag.
Regjeringsadvokat Jose Eduardo Cardozo ble møtt med høylytte reaksjoner da han gjentok Rousseffs påstand om at riksrettsforslaget var et «kupp». Han var omgitt av hennes støttespillere som viste plakater der det sto at riksrett uten en forbrytelse er et kupp.
Politiet la en jernring rundt nasjonalforsamlingen og har sperret av hele området, mens et helikopter overvåket luftrommet over.
– Dette er en historisk prosess, det er det ingen tvil om, sa nasjonalforsamlingens president Eduardo Cunha, en av lederne bak kampanjen for å få fjernet Rousseff.
Ifølge avisen Estado de S. Paulo har hennes motstandere sikret seg de 342 nødvendige stemmene som trengs i underhuset for å oppnå to tredelers flertall.
Ryster landet
Den dype politiske krisen har allerede fått følger for Brasil, som skal arrangere OL 5. til 21. august. Dersom Rousseff må gå, vil det bety slutten for hennes venstreorienterte arbeiderparti, som har brakt millioner av brasilianere ut av fattigdom og som i stor grad også støttes av dem.
– Krisen rundt Rousseff har vært enda verre for landets ressursavhengige økonomi enn fallet i råvaremarkedene og oppbremsingen i verdensøkonomien, sier Brasils sentralbanksjef, Alexandre Antonio Tombini, som er utnevnt av Rousseff.
I et møte i Det internasjonale pengefondet (IMF) i Washington sa Tombini at det å få kontroll over underskuddet fortsatt er regjeringens største og viktigste økonomiske utfordring.
– Selv om det nåværende politiske miljøet ikke har vært tilhenger av å godkjenne finanspolitiske reformer, vil disse utfordringene sikkert bli håndtert så snart det er mer klarhet på dette området. Som et resultat vil de økonomiske utsiktene bli tilsvarende bedre, spådde han.
Etter flere år med sterk vekst, krympet Brasils økonomi med 3,8 prosent i fjor, ifølge IMF-tall. (©NTB)
Les også:
- Åpenbart at lønnspakken ikke samsvarer med jobben som er gjort
Dette kan få oljeprisen til å stupe igjen
Fått med deg denne?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.