Rousseffs motstandere klarte å samle de nødvendige 342 stemmene – tilsvarende to tredeler – for at saken blir sendt videre til senatet for endelig behandling.
Det var høy temperatur i forkant av den viktige avstemningen. Etter hvert som flere og flere av representantene i underhuset ga sine stemmer, ble det klart at saken vil gå videre til Senatet.
Da 400 stemmer var avgitt, erkjente Rousseffs arbeiderparti nederlag. Da hadde 297 stemt for riksrett, mens 103 stemte mot eller avsto fra å stemme.
– Kuppmakerne har vunnet her i underhuset, sa Jose Guimaraes, som er arbeiderpartiets leder i kammeret.
Stemningen var bedre blant opposisjonspolitikerne som feiret seieren med å fyre av konfetti, synge og juble.
– Krigen ikke over
Saken går nå videre til senatet, hvor den trolig vil bli behandlet i begynnelsen av mai.
– Presidentens regjering vedkjenner dette midlertidige nederlaget, men det betyr ikke at krigen er over. Kampen vil fortsette i gatene og i Senatet, sa Guimaraes.
Dersom senatet også går inn for å støtte en riksrettssak, vil Rousseff bli suspendert fra posten som statsminister og erstattet av visepresident Michel Temer i påvente av rettssaken. Temer vil bli sittende som president fram til Rousseffs periode går ut i 2018 dersom hun blir kjent skyldig.
Rousseffs stabssjef Jaques Wagne sa etter avstemningen i underhuset at han er sikker på at saken vil bli avvist i senatet. Dette er imidlertid stikk i strid med synet til de fleste analytikerne, som tror senatet vil kaste Rousseff ut for godt.
Ampert
Det var amper stemning i underhuset under søndagens avstemning. Møtet startet med at folkevalgte fra begge leire kom med tilrop, og motstandere som dyttet hverandre på vei inn i salen. Deretter havnet flere representanter i basketak foran talerstolen.
Søndagens avstemning setter strek for flere dagers debatt blant de folkevalgte. Rousseff er blitt upopulær som følge av anklager om økonomiske misligheter i budsjettsaker og mistanke om innblanding i Petrobras-korrupsjonsskandalen.
Mange av de folkevalgte som stemte søndag er selv blitt tiltalt for korrupsjon. Ifølge organisasjonen Congresso en Foco er mer enn 300 av representantene, det vil si over halvparten av underhuset, under etterforskning for korrupsjon, bedrageri eller valgfusk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.