Rousseff risikerer å bli stilt for riksrett etter anklager om urettmessige pengebidrag i valgkampen. Hun anklages også for å ha forsøkt å bremse opprullingen av Petrobras-skandalen.
Petrobras-skandalen har røtter tilbake til 2004 da 16 av de største entreprenørselskapene i Brasil dannet et kartell som hadde som formål å svindle det statlige oljeselskapet.
Nærmere 200 personer er hittil tiltalt i det som er omtalt som verdens største korrupsjonssak, og mer enn 14 milliarder kroner påstås å ha blitt betalt i bestikkelser til politikere og korrupte Petrobras-direktører.
Lula i avhør
Noen av pengene skal ha havnet hos det brasilianske arbeiderpartiet, og fredag gjennomførte politiet en husransakelse hos tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva før de tok ham inn til avhør.
Lula regnes som mentor for etterfølgeren Dilma Rousseff, som selv anklages for å ha tatt imot hemmelige pengebidrag i valgkampen i 2014.
Varsler demonstrasjoner
Både regjeringspartiet og opposisjonen har nå varslet store demonstrasjoner i Brasils største byer, i et forsøk på å vinne opinionens gunst i en sak som tilsynelatende aldri slutter å vokse.
Kampen pågår også i den brasilianske kongressen, der opposisjonen vil gjøre et nytt forsøk på å få stilt Rousseff for riksrett.
Kortene på bordet
Rousseff har vært ute en uværsnatt før og gir seg ikke uten kamp. Som tidligere medlem av en venstreorientert geriljagruppe ble hun torturert under militærdiktaturet i årene 1964 til 1985.
Analytikere spår likevel at hennes dager som president for Latin-Amerikas største land snart kan være talte fordi tidligere venner og partikolleger som selv er tiltalt i Petrobras-skandalen, nå legger kortene på bordet i håp om å redusere egen straff.
Riksrett
Blant dem som angivelig er i ferd med å skape problemer for Rousseff, er senator Delcidio do Amaral. Han er selv i hardt vær og anklager ifølge ubekreftede rykter presidenten for å ha forsøkt å hindre etterforskningen i Petrobras-saken.
Den mektige entreprenøren Marcelo Odebrecht og valgkampguruen Joao Santana er også pågrepet i saken og sitter angivelig med informasjon som ikke taler til Rousseffs fordel.
– Det vil komme flere tilståelser, og mer informasjon vil komme ut. Kongressen vil gjøre et nytt forsøk på å stille henne for riksrett, trolig alt i neste uke, sier professor David Fleischer ved universitetet i Brasília.
Skittkasting
Rousseff hevder ryktene om tilståelser er usanne og ledd i en svertekampanje fra opposisjonens side.
– Disse lekkasjene er ikke sanne, men skittkastingen har alt gjort stor skade, sa hun mandag. Mye tyder uansett på at hun er i ferd med å miste folkets støtte.
Hver gang 68-åringen holder TV-tale, markerer motstanderne seg nå ved å henge ut av husvinduer, skramle med kokekar og rope slagord.
– Rousseff er knapt nok president i navnet lenger. I praksis er hun nå uten makt, bortsett fra i protokollsaker, konstaterte avisen Estado de São Paulo på lederplass mandag.
– Hun er ute før året er omme, spår Fleischer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.