I sin første tale til nasjonen sa Temer, Rousseffs tidligere visepresident og leder av sentrum-høyre-partiet PMDB, at landets politiske partier og folk har et umiddelbart behov for å samle seg slik at roen kan gjenopprettes.

– Dialog er det første skrittet for å få den økonomiske veksten tilbake, ved å styrke privat sektor og redusere statens innflytelse, sa han.

I løpet av de neste seks månedene vil senatet undersøke påstandene mot Rousseff om budsjettriksing og deretter gjennomføre nok en avstemning. Det vil kreve to tredels flertall for å fjerne henne permanent fra presidentembetet. Den terskelen er allerede overskredet, i og med at 55 var for og 22 imot under torsdagens avstemning over om riksrettsprosessen skal fortsette. Det hadde vært tilstrekkelig med simpelt flertall.

Gjentok sin uskyld

Rousseff har tømt kontoret sitt, men vil bo i den offisielle presidentboligen mens saken går sin gang. I en tale til nasjonen gjentok hun torsdag sin uskyld og stemplet riksrettsbeslutningen som et kupp.

– Jeg har kjempet hele mitt liv for demokratiet. Jeg trodde aldri at jeg måtte kjempe igjen mot et kupp i mitt eget land, sa Rousseff som har vært politisk fange og ble torturert under militærdiktaturet i Brasil.

Torsdagens avstemning markerte slutten på måneder med politisk uro i Sør-Amerikas største nasjon. Temer og andre Rousseff-støttespillere har forlatt hennes venstreorienterte regjering, som ble gjenvalgt i 2014, og slått seg sammen med dem som vil ha henne fjernet.

Gjenoppliving

Den fungerende presidenten sier han vil prioritere å bruke sin nyvunne makt til å gjenopplive landets «økonomiske vitalitet».

– Vi må gjenopprette Brasils troverdighet, sa Temer i sin tale da den nye regjeringen ble presentert.

Den tidligere sentralbanksjefen Henrique Meirelles blir finansminister, mens São Paulos eksguvernør José Serra blir utenriksminister. Meirelles styrte sentralbanken i sju år fram til 2010, en periode da Brasils økonomi gikk fra krise til massiv vekst.

For inntil et par år siden var Brasil en av verdens hurtigst voksende økonomier, men landet er nå inne i sin verste krise på flere tiår.

Den nye regjeringen omtales som markedsvennlig, men kritiske røster har allerede hevet seg fordi alle de 24 medlemmene er hvite menn.

Olympisk ild

Dilma Rousseff tente den olympiske ilden i Brasils hovedstad i forrige uke, men hun må nå stå på sidelinjen og bivåne at Temer åpner lekene i Rio de Janeiro 5. august.

Den internasjonale olympiske komiteens president, Thomas Bach, sa torsdag at han ikke trodde Rousseffs rettssak vil skade lekene.

– Det brasilianske folk vil gi et minneverdig OL fullt av den lidenskapen for idrett som de er verdenskjent for. Det vil være en anledning for Brasil til å vise verden at landet er fast bestemt på å komme seg gjennom denne krisen, sa han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Lite lystige kvartalstall fra Petrobras