Brasils midlertidige president, Michel Temer, har hatt en tøff start på sin presidentkarriere.
Kun uker etter at Dilma Rousseff ble stilt for riksrett for triksing med statsbudsjettet og Temer selv tok over, har to av ministrene han selv utnevnte måttet gå på kort tid. Grunnen er anklager om korrupsjon og skittent spill.
Sent mandag kveld måtte landets antikorrupsjonsminister Fabiano Silveira gå - etter at lydopptak lekket til brasilianske medier skal ha avslørt at Silveira forsøkte å blokkere etterforskningen knyttet til korrupsjonsskandalen i det statlige oljeselskapet Petrobras.
Han hevdet selv under pressekonferansen der han meldte om sin avgang at kommentarene ble «tatt ut av sin sammenheng».
Antikorrupsjonsministerens avgang kommen under to uker etter at landets planleggingsminister Romero Jucá måtte gå etter tilsvarende avsløringer. Jucá skal i lekkede opptak ha diskutert en pakt for å hindre Petrobras-etterforskningen og sagt at han planla å felle Rousseff mens hun fortsatt var president. Han hevder selv at han snakket om landets økonomi, ikke om korrupjsonsetterforskningen.
Begge ministrene var en del av Temers nye regjering og ble utnevnt allerede i mai.
Problemer i kø
I helgen tok tusenvis av brasilianere til gaten i byene Rio de Janeiro og Sao Paulo for å protestere mot Temer. Selv om demonstrasjoner blekner mot de millionene som tok til gaten mot Rousseff tidligere i år står problemene i kø for landets nye president.
- Det er liten grunn til å tro at det blir noen dans på roser for Temer å få ryddet opp i dette, sier DNBs Brasil-sjef Arne Haukeland til DN.
Brasils økonomi er skakkjørt og det er lite som tyder på at den nye regjeringen klarer å styre landet unna den verste økonomiske tilbakegangen siden 1901.
Temer er selv anklaget for de samme anklagene om budsjettriksing som felte Rousseff for bare noen uker siden – i tillegg til at også har blitt dratt inn i korrupsjonsetterforskningen knyttet til Petrobras-skandalen.
- Etterforskningen pågår nå for fullt mot den politiske elite og det er mistanke mot alle sider av det politiske fargekartet, sier Haukeland.
Rousseff er midlertidig utesteng fra politikken, men Haukeland tviler på hennes evne til å komme tilbake etter riksrettsaken. Temer vil bli sittende som president frem til valget i 2018 dersom Rousseff må gi fra seg presidentvervet på permanent basis.
Markedene reagerer
- Regjeringen har erfarne og godt kvalifiserte medlemmer, men det spørs om den vil klare å oppnå den nødvendige politiske støtten for reformarbeidet, sier analytiker på fremvoksende markeder, Lisa Alexandersson i Nordea Markets. Hun følger Brasil tett, og er skeptisk til markedets optimisme til Temer.
Helt siden den politiske krisen i Brasil tok seg opp før jul, har finansmarkedene beveget seg i takt med den politiske utviklingen. Både børsen og valutaen gjorde et hopp da Temer og han antatt økonomi-vennlige regjering kom på plass i mai. Den trenden er nå i ferd med å snu.
- Avgangen til de to ministrene er et betydelig nederlag for Temer og hans regjering. Markedene reagerte negativt på begge ministrenes avgang, og det er nå et enormt rom for skuffelse i markedene, som er drevet av denne optimismen, sier hun.
Temer står foran et splittet politisk landskap og møter en rekke utfordringer når han skal forsøke å få gjennom nødvendige økonomiske reformer i landet.
Les også på DN.no:
Slik er veien videre for kriserammede Brasil
Dette kan prege markedene fremover: - Ser for meg at det kan bli turbulens
Norge faller på viktig rangering etter oljeprisfallet
Fikk milliarder etter plattformfiasko (DN+)
– Skal holde på med Orkla til jeg dør (DN+)
Anbefalt av DNtv:
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
Vil én avgift snu opp ned på norsk flytrafikk til utlandet? Kan Martin Kolbergs engasjement dra ned prisen på Telenor og andre statseide selskaper? Og bør laksefesten på børsen bety mer oppdrett i norske fjorder?
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.