Etter måneder med motstand mot president Dilma Rousseff har en ny rapport torsdag konkludert med at Rousseff bør stilles for riksrett. Samtidig påvirkes flere av hennes politiske allierte av korrupsjonssaken knyttet til det statseide oljeselskapet Petrobras (se faktaboks).
Rousseff ønskes stilt for riksrett for anklager relatert til triksing med statsbudsjettene i forkant av valget i 2014. Hun nekter skyld i saken.
Rapporten kommer fra en kommisjon i Brasils kongress som konkluderer med at hun har begått lovbrudd, ifølge nyhetsbyrået AP. Rapporten er utarbeidet av en nær alliert av Rousseffs argeste motstander i riksrett-saken, politikeren Eduardo Cunha melder nyhetsbyrået. Også han er under etterforskning, for å angivelig ha tatt 40 millioner dollar i bestikkelser. Han nekter all skyld.
Korrupsjonsskandalen kryper nærmere
Rousseff er avhengig av støtte i landets kongress for å kjempe mot anklagene. Men i kongressen er det en annen skandale som skaper motstand mot Rousseff.
Den mye omtalte korrupsjonssaken i det statseide oljeselskapet Petrobras har nådd landets øverste ledelse – landets forrige president og Rousseffs mentor Luiz Inacio Lula da Silva er anklaget for å ha mottatt bestikkelser fra Petrobras-korrupsjonen.
Rousseffs motstandere hevder at også presidenten visste om og tok del i korrupsjonsnettverket. Hun satt selv i Petrobras’ styre fra 2003 til 2010, og var styreleder i en periode, men har avvist anklagene på det sterkeste.
I forrige uke bestemte Brasils høyesterett å midlertidig ta over korrupsjonsetterforskningen mot Lula. Syv av ti medlemmer av høyesterett er pekt ut mens Lula og Rousseffs arbeiderparti har sittet ved makten siden 2003.
Markedene «roper hurra»
Siden slutten av januar, da motstanden mot Rousseff økte og markedene så det som mer sannsynlig at hun skulle stilles for riksrett, steg den brasilianske Ibovespa-børsen 35 prosent frem til månedsskiftet mars/april. Den gang tok millioner av brasilianere til gatene, politisk kaos rundt Rousseff og hennes allierte oppsto som endte med at Rousseffs største samarbeidsparti forlot regjeringen.
Børsen har holdt seg relativt stabil siden da. Rousseff kjemper i dag mot en stadig sterkere motstand fra politikere og millioner brasilianere som ønsker å stille henne for riksrett på grunn av anklager om at hun ledet arbeidet med å bruke penger fra statlige banker for å få underksuddet i statsbudsjettet til å virke lavere.
- Vi har sett markedene rope hurra for enhver økt sannsynlighet for å stille presidenten for riksrett. Sannsynligheten for dette har økt betydelig siden hennes koalisjonspartnere trakk seg, sier analytiker Lisa Alexandersson i Nordea Markets. Hun jobber med fremvoksende markeder, og følger Brasil tett.
Rousseff har tidligere sagt at hun ikke under noen som helst omstendighet kommer til å gå av som følge av korrupsjonssaken, og hevder den politiske motstanden, lekkasjer til pressen og forsøkene for å stille henne for riksrett er en det av et politisk kupp fra høyresiden i brasiliansk politikk. Rousseff er ansett som en sosialistisk kandidat med støtte blant arbeiderklassen og landets fattigste.
Ifølge Alexandersson tror markedet på at Rousseffs etterfølger mest sannsynlig vil være en mer «markedsvennlig» president.
- Å stille Rousseff for riksrett og tvinge henne til å gå av vil mest sannsynlig føre til en kort rally både for brasilianske aksjemarkeder og valutaen. Mye av det er likevel allerede priset inn, og de positive bevegelsene vil mest sannsynlig kun vare et par dager, sier Alexandersson.
Inntil videre sitter fortsatt Rousseff og det brasilianske arbeiderpartiet PT med makten. Titusener av Rousseff-supportere tok i mars til gatene for å protestere til støtte for Rousseff og PT.
Les flere saker om Brasil på DN.no:
Brasil-smell senker riggselskap
Brasils koalisjonsregjering rakner
Dømt i Brasil (DN+)
Korrupsjonsskandalen lammer Brasil
Les også på DN.no:
Gunhild Stordalen ansetter etterfølger i EAT
DNB varsler om milliard-effekt i regnskapet
40 mister jobben i Odfjell Drilling (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.