Svake tall for utviklingen i tysk og svensk økonomi kan være et varsel om at det kan komme dårlige tider i her hjemme, mener rente- og valutastrateg Bjørn-Roger Wilhelmsen i Swedbank First Securiteis.
- Vi har snakket om at norsk økonomi har klart seg bra. Vi har oljen, men vi har helt klart også dratt nytte av at Tyskland og Sverige, som kanskje er våre viktigste handelspartnere, har klart seg bra. Men nå gjør de ikke det lenger. Det er ikke like gode tall som kommer fra Tyskland og Sverige, sier Wilhelmsen til DN.no.
Industriras
I Tyskland har undersøkelser blant bedrifter og finansanalytikere vist en klart svakere utvikling de siste månedene.
- Vi har fått bekreftet den svake utviklingen med at den faktiske ordreinngangen til tysk industri har falt og industriproduksjonen har lenge vært bra, men det siste tallet vi fikk der var en kraftig nedgang som var større enn ventet.
I forrige uke la det tyske finansdepartementet frem sin månedlige rapport om den økonomiske utviklingen. Der skriver departementet at økonomien vil svekkes merkbart i løpet av vintermånedene ettersom selskaper holder tilbake investeringer grunnet krisen i eurosonen.
«Totalt vil det bli en merkbart svakere økonomisk dynamikk i vinterhalvåret», skriver departementet.
Videre ble det opplyst at nasjonale selskaper trolig vil være tilbakeholdne med å investere ettersom industriordrene falt i september.
Tidligere samme uke viste tallene for industriproduksjonen en enda kraftigere nedgang enn ventet. Industriproduksjonen i Tyskland var ned 1,8 prosent i september sammenlignet med måneden før, mot reviderte -0,4 prosent foregående måned. På forhånd var det ventet en nedgang på 0,7 prosent.
Svensk omslag
- Det er sannsynlig, med den svake ordreinngangen og de svake meldingene fra bedriftene, at vi får en svakere utvikling i tysk industri de neste månedene enn vi har hatt de siste månedene, sier Wilhelmsen.
- Og som om ikke det er nok ser vi at det skjer det samme i Sverige. Der er det et kraftig vendepunkt i økonomien og industrien, med meldinger om oppsigelser og økende arbeidsledighet, legger han til.
Industriproduksjonen i Sverige var ned 4,1 prosent i september sammenlignet med måneden før. På forhånd var det ventet en langt mer moderat nedgang på 1,5 prosent. Innkjøpssjefindeksen for industrien ligger samtidig på et nivå som er under gjennomsnittet for eurosonen.
- Og vi ser litt av de samme tendensene i Frankrike. Der er vi attpåtil litt bekymret for at det private konsumet og boligprisene har levd sitt eget liv. Det har steget og ligger på høye nivåer. Vi er bekymret for at det er en boble der og at det er stor fallhøyde i boligpriser og privat konsum, sier Wilhelmsen.
Venter europeisk resesjon
Samlet har de svake tallene fått meglerhuset til å revidere ned utsiktene for utviklingen i eurosonen det neste året. Nå tror Wilhelmsen at aktiviteten, målt ved brutto nasjonalproduktet (bnp) vil falle med 0,5 prosent i 2013.
- Det har vært en overraskende vending. En periode har historien vært at det går greit i nord, selv om det går dårlig i sør. Men så viser det seg at ting tyder på at det ikke går an at det går dårlig i sør uten at det smitter over til nord. Det er den smitten vi nå ser. Og den har vist seg veldig mange ganger før, sier Wilhelmsen.
Samtidig har utviklingen i både Kina og Japan vært svakere. Det har også påvirkning på typiske industrinasjoner som Tyskland og Sverige.
- I Kina har veksten stabilisert seg i det siste, men ser man det siste året under ett, så har veksten blitt lavere. Og i Japan har det snudd ned nå i det siste, sier Wilhelmsen.
Til forskjell fra Europa vil det fortsatt være en vekst på over to prosent i norsk økonomi det neste året, mener Wilhelmsen.
- Hvis oljeprisen holder seg på dagens nivåer vil det ikke bli like ille her som i Sverige og Tyskland.
Les også: Nå snur det: - Naivt å tro at vi ikke blir rammet