Oslo Børs snudde litt opp fra dagens laveste nivåer, men endte ned halvannen prosent fredag. Det var et kraftigere fall enn de største børsene i Europa.

Schibsted var blant aksjene som holdt seg litt bedre, men også den aksjen endte så vidt i minus.

Til tross for at hovedindeksen på Oslo Børs nå handles til det laveste nivået siden tidlig i desember, er sjefstrateg Peter Hermanrud i First Securities fremdeles positiv til aksjene på Børsen.

- Ikke viktig
Han mener forslagene til USAs president Barack Obama offentliggjort torsdag kveld, som har til hensikt å hindre banker i å ta for mye risiko og vokse seg for store, ikke er viktig for verdsettelsen av aksjene på Oslo Børs.

- Det er ikke viktig. Det er ikke-tema. Markedene faller fordi investorene var veldig bullish, og vi hadde kommet litt høyt i forhold til inntjeningen og P/E. I tillegg har det blitt rapportert noen smådårlige tall her og der. Jeg tror dette er viktige enn det Obama har sagt, sier Hermanrud til TDN Finans.

Likevel falt DnB Nor mer enn snittet av bankene i Europa fredag. Mens europeiske banker var ned to prosent i snitt, falt DnB Nor 2,89 prosent til 65,50 kroner.

Hermanrud skylder på at tallene fra Kina kanskje ikke fullt så bra som noen hadde håpet. Han tror detaljhandelstallene i Europa også kan ha trukket ned.

Strategen ser imidlertid ikke noe dramatikk i kursfallet den seneste tiden, men er spent på hva kvartalstallene vil vise fremover.

- Det er spennende å se. En del kan overraske positivt, men hvis det skal være noe negativt må det være det at kronen har vært sterk, sier han.

Klarte det ikke
Schibsted lå lenge an til å holde plussen, men aksjen måtte til slutt gi etter. Så langt i år er den ned tre prosent og fredag falt den marginale 0,08 prosent til 125,40 kroner.

Handelsbanken Capital Markets oppjusterer kursmålet til 170 kroner fra 150. EPS-estimatet for 2010 høynes med åtte prosent. Årsaken er at avispapir har blitt billigere i Europa. I tillegg trekker analytierk Tore Østby frem at VG tar markedsandeler fra Dagbladet.

Analytikerne venter at det skandinaviske annonsemarkedet vil begynne å vokse igjen i første kvartal 2010.

Tre lyspunkter
Hydro og Marine Harvest Group var begge blant dagens få lyspunkter. Aluminiumsprodusenten Hydro NHY steg 0,16 prosent til 44,37 kroner, mens lakseoppdretteren Marine Harvest Group MHG steg 0,76 prosent til 4,66 kroner.

Norske Skog er dagens børsvinner med en oppgang på 8,70 prosent til 10 kroner selv om omsetningen i aksjen er beskjeden.

Les mer her: Børsfest for "Skogen"

Oljeprisene faller
Også oljemarkedene reagerte negativt på Obamas tale i går, men hentet seg noe inn fredag morgen. Midt på dag snudde utviklingen, og prisen på et fat Nordsjøolje med levering i mars er nå 73,20 dollar, ned 0,1,38 dollar. Amerikansk WTI-olje koster 74,89 dollar, ned 1,21 dollar.

Statoil-aksjen endte ned 1,58 prosent til 137,30 kroner aksjen.

Med dagens nedgang har Oslo Børs falt fire dager på rad.

Hovedindeksen falt 1,51 prosent til 357,12 poeng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.