Oslo Børs falt på linje med de andre europeiske børsene fredag. Brentprisen var stabil, mens Moody's sitt varsel om mulig nedgradering av Spanias kredittrating hadde liten effekt på den spanske børsen, der Ibex 35-indeksen var svakt opp.

Den fortsatte uroen rundt gjeldssituasjonen i USA bidro til at sveitserfranc satte nye historiske toppnoteringer, og også gullprisen steg til sitt høyeste nivå noensinne.

Yara International var en av aksjene som gikk motstrøms og var dermed en av få OBX-aksjer som steg.

Ifølge gjødselmarkedsrapporter steg ureaprisene moderat den siste uken, samtidig som markedet oppgis å være relativt stramt for august. Forventingene om et stramt marked vil forsterkes dersom kinesisk eksport faller bort.

Disse forventningene har allerede påvirket indiske STC som ikke fikk booket sitt fulle ønskede volum på 600.000 tonn for august/september. I tillegg har Etiopia kunngjort et anbud på 550.000 tonn urea.

Yara International steg 0,5 prosent til 308,60 kroner, omsatt for 414 millioner kroner.

Blandet reaksjon etter Statoil-tall
Statoil rapporterte bedre kvartalstall torsdag enn ventet, men produksjonen var i henhold til konsensus. Reaksjonene i aksjemarkedet var moderate og aksjen endte opp 0,3 prosent.

Flere meglerhus venter imidlertid at aksjen står foran en opptur og at den skal hevde seg bedre enn andre oljeaksjer, på tross av at de nedjusterer sine inntjeningsestimater.

Goldman Sachs skriver i sin oppdatering at tallene var ”svakt skuffende”, men varsler at trenden med fallende produksjon vil snu i fjerde kvartal.

De viser til den nye produksjonen fra Peregrino-, Pazflor- og Skarv- feltene, i tillegg til at produksjonen fra Troll og Gullfaks henter seg inn igjen etter en periode med vedlikehold.

Meglerhuset konkluderer med at Statoil sannsynligvis vil levere ”superior” inntjeningsvekst fremover. Konklusjonen begrunnes med at den økte produksjonen kommer i en periode med høye oljepriser, i kombinasjon med at utviklingen i gassprisene vanligvis ligger seks til ni måneder etter oljeprisen.

Credit Suisse har en nøytral-anbefaling på Statoil-aksjen og skriver i sin oppdatering at de lar inntjeningsestimatene forbli så godt som uendrede.

Driftsresultatet var fem prosent under Credit Suisse sitt estimat, men ifølge meglerhuset kan dette avviket ha blitt oppfattet som en lettelse, ”gitt Statoil sine seneste resultater”, heter det i oppdateringen.

Meglerhuset er ikke overbevist vedrørende Statoils langsiktige målsetning om en produksjonsvekst på tre prosent og tror ikke markedet vil diskontere dette før det er blitt bevist gjennom flere kvartaler.

Statoil var ned 1,2 prosent til 133,10 kroner, omsatt for 689 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 1,01 prosent til 417,65 poeng, og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 3,5 milliarder kroner.

Les også:
Svakere vekst i USA

- Ratingkutt for USA - uansett

Ingen avstemning om republikansk spareforslag

Varsler mulig nedgradering av Spania

Svak ukeslutt på Asia-børsene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.