Likevel løftet hovedindeksen seg noe den siste halvannen timen, noe som sørget for at nedgangen i prosent ikke ble på tretallet. I 15-tiden var børsen ned rundt 2,5 prosent.

Skylder på utlandet
- Dette er nok en reaksjon på den internasjonale konjunktururoen, sier aksjestrateg Kim Evjenth i Kaputhing Bank til DN.no.

Når det er stor internasjonal uro, er det vanlig at Oslo børs får mye juling, sier Evjenth. De toneangivende børsene i Europa hadde også en rød dag onsdag, hvor blant annet Stockholms hovedindeks falt drøye to prosent.

Det var også nedgang i Frankfurt og Paris, selv om nedgangen der var noe mer beskjeden.

Den sterke nedgangen på Oslo Børs er en naturlig konsekvens av de svake USA-tallene tirsdag. Da falt de amerikanske børsene nok en dag, blant annet på bakgrunn av boligtall som var langt dårligere enn ventet. Onsdagen har vært preget av generell negativitet, mener Evjenth.

- Vi ser for eksempel at Marks & Spencer faller på London-børsen, og Bang & Olufsen faller i København.

Kan snu
At børsene faller så kraftig, kan være et tegn på at folk kapitulerer, sier Evjenth. Spørsmålet er hvor lenge det vil vare.

- Dette kan være siste krampetrekning før markedet snur, men det er det for tidlig å si noe om, sier han.

Det var StatoilHydro som ledet an på den knallrøde børsdagen, etter at selskapet mislyktes i å gjenreise investorenes og markedets tillit på selskapets kapitalmarkedsdag i London. Dagen var fylt med ulne utsagn og overambisiøse produksjonsmål på selskapets kapitalmarkedsdag.

Les også: Skeptiske til Helge Lunds plan

- De trenger mer enn en dag på å bygge opp tilliten selskapet har mistet. Man kan ikke forvente noe annet, sier Anne Gjøen, oljeanalytiker i Kaupthing, til DN.no.

Konsernsjef Helge Lund mener oljegiganten er mer åpen enn det både Statoil og Hydro har vært tidligere.

Les også: - Så detaljert som mulig

Som en av analytikerne som har fulgt Statoil lengst, er hun ikke overbevist av Helge Lund og Tore Torvunds optimistiske syn på fremtiden og store tro på mulighetene til vekst på norsk sokkel.

- Jeg oppfatter at de er i en vanskelig situasjon. Det er økende kostnadsnivå og vanskelig å erstatte reservene. Og det er ikke gjort noen store funn på norsk sokkel i det siste, konstaterte Gjøen.

Konsernsjef Helge Lund satser knallhardt på å få opp produksjonen igjen, etter et svært skuffende 2007. Verdien på StatoilHydro har stått stille siden høsten 2006, på tross av at oljeprisen har nær doblet seg siden dengang. Skuffelse på skuffelse har rammet StatoilHydro-kursen når selskapet ikke har greid å innfri på et av de aller viktigste parameterene, nemlig produksjon.

Les også: Helge Lund på offensiven

På forhånd var det spådd at kapitalmarkedsdagen StatoilHydro holder i London i dag var en slags "make or break" for selskapet som sliter med å få opp tilliten i markedet.

Les også: Skjebnedag for StatoilHydro

Etter aksjekursutviklingen idag å dømme ser det ikke lyst ut for Norges største selskap.

StatoilHydro endte ned 2,58 prosent til 162,20 kroner, omsatt for 4,2 milliarder kroner.

Yara stråler
Yara utmerket seg i motsatt ende som StatoilHydro. Aksjen, som rundt doblet verdien i 2007 fortsetter oppturen i 2008. Aksjen steg 2,87 prosent til 286,50 kroner og ble dagens nest mest omsatte aksje med en omsetning på 2,1 milliarder kroner.

EDB ned etter IS-kjøp
EDB Business Partner faller etter nyheten om at selskapet kjøper IS Partner fra StatoilHydro for 1,19 milliarder kroner.

Les også: - Dyrt, men godt

- Oppkjøpet er positivt i den forstand at det er en viktig del av EDBs strategi, sier analytiker Ole Anton Gulsvik i Carnegie til Dagensit.no.

- Oppkjøpet virker positivt. Det vil føre gi EDB flere kontrakter, og er også et godt utgangspunkt for å vinne nye kontrakter innen olje og gass, sier Arild Nysæther, analytiker i Fondsfinans.

Også Handelsbanken-analytiker Anita Huun mener det var "kjempeviktig" for EDB å komme inn strategisk på olje- og gassdivisjonen.

- Det er viktig for EDB å klare å diversifisere porteføljen sin slik at de ikke har avhengighet innenfor en bransje. Selskapet er fra tidligere store innenfor bank og finans og telekom, sier hun til TDN Finans.

Handelsbanken tok opp dekning på EDB mandag med en kjøpsanbefaling og et kursmål på 54 kroner.

EDB Business Partner-aksjen avsluttet dagen til 38,40 kroner, nøyaktig det samme som den sluttet på tirsdag. aksjen ble omsatt for 11,7 millioner kroner.

Hovedindeksen var ned 2,78 prosent til 464,58 poeng.Følg hovedindeksen her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.