Innkjøpssjefindeksen Norsk PMI, som måler aktivitetsendringer i norsk industri, falt kraftig i oktober, viser tall som Fokus Bank la frem tirsdag morgen.

Indeksen falt fra 50,8 i oktober fra 54,1 måneden før. Dermed faller indeksen helt ned mot grensen for om aktiviteten karakteriseres som økende eller avtagende. En indeks på over 50 viser at det fortsatt, samlet sett, er økende aktivitet i industrien.

Men både produksjons- og ordreindeksen falt kraftig den siste måneden.

- Oktobertallene viser dermed et brått omslag i veksttakten i norsk industri, fire-fem måneder etter det internasjonale omslaget, skriver sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank i pressemeldingen.

Produksjonsindeksen falt fra 56,2 i september til 50,4 i oktober.

- Dette er den laveste produksjonsverdien siden august i fjor, og peker mot svært svak vekst i industriproduksjonen. De ikke-sesongjusterte tallene viser dessuten at fallet i produksjonsindeksen skyldes at kun en fem bedrifter melder om økt produksjonen, mot hver tredje bedrift i september, skriver Jullum.

Ordreindeksen falt fra 56,2 i september til 51,7 i oktober.

- Det er også den laveste indeksverdien siden august i fjor, men peker likevel mot vekst i ordreinngangen. De ikke-sesongjusterte tallene viser at det er særlig et fall i indeksen for ordreinngang fra hjemmemarkedet som trekker ordreindeksen ned. Ordretilgangen fra hjemmemarkedet har holdt seg svært godt gjennom sommeren, men veksttakten har nå avtatt og tilsvarer omtrent veksten i eksportordrene. , skriver Jullum

Sysselsettingsindeksen falt fra 51,2 i september til 47,5 i oktober.

- Indeksen peker dermed mot et fall i industrisysselsettingen i oktober. De ikke-sesongjusterte tallene viser at fallet i indeksverdien først og fremst skyldes at flere bedrifter går fra økt sysselsetting til uendret. Andelen som varsler redusert sysselsetting er forholdsvis stabil, skriver Jullum.

Indeksen for lagre av innkjøpsvarer steg fra 50,4 i september til 53,7 i oktober.

- Svardetaljene kan tyde på at oppbyggingen av lagre av innsatsvarer i hovedsak er uønsket og skyldes sviktende salg, noe som kan forklare produksjonsbremsen, skriver Jullum i meldingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.