Oslo Børs falt markant torsdag. Uventet økning i antall førstegangssøkere til ledighetstrygd i USA, og en negativ Philadelphia Fed-indeks, var de viktigste årsakene til nedgangen.
Les også:
Nytt jobbsjokk i USA
Nok et dårlig USA-tall
USA på sparebluss
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities mener imidlertid at dagens aksjekurser reflekterer svak økonomisk vekst og estimatnedjusteringer fremover.
- Jeg tror markedet har tatt innover seg ganske mange av makrobekymringene allerede. Det er priset inn i markedene at veksten fremover blir svak. Ser vi på aksjekurser på Oslo Børs, så er det lagt til grunn en mye svakere utvikling i inntjeningen enn det analytikere venter. Oslo Børs burde tåle nedjusteringer på rundt 10-15 prosent for de neste tolv månedene før det er noe problem for dagens aksjekurser. Jeg sier ikke at de vil stå seg gjennom slike nedjusteringer, men jeg sier at de kommer ut i andre enden på det nivået vi har i dag, sier han.
Han er ikke bekymret for statsgjeldsituasjonen i Europa og USA, og mener den største risikoen for verdensøkonomien er fortsatt høy sp#229 i amerikanske husholdninger.
- Det som er en større risiko i forhold til forventningene er svak vekst i USA fordi amerikanske husholdninger ikke vil øke pengebruken. Sp#229en i USA er på høyeste nivå på over 20 år. Husholdningene har en styrking av sin økonomi som vi må langt tilbake for å se. Gjeldsgraden er fortsatt høyere enn langsiktig utvikling skulle tilsi og det kan være mange husholdninger som kommer til å være forsiktig med pengebruken fremover, sier Andreassen.
-Den gode nyheten er at sp#229en har kommet såpass høyt opp at det er tilstrekkelig for å få orden på økonomien over tid. Hvis sp#229en ikke øker ytterligere vil økte inntekter slå over i økt forbruk, avslutter han.
Grønt gruvelys ga opptur
Northland Resources NAUR steg markert på en relativt høy omsetning torsdag. Fredag får selskapet beskjed om de før miljøtillatelse for Kauniscvaara-gruven. Svenske Handelsbanken er store kjøpere, og står for over halvparten av nettokjøpene i aksjen torsdag.
Meglerhuset sendte torsdag morgen ut et notat til sine kunder hvor de skriver at fredag kl 14:00 vil Grenseelvkommisjonen kunngjøre sin beslutning om selskapets får miljøgodkjenning til sin gruve i Kaunisvaara.
"Beslutningen vil være binær, selskapet vil enten få ja eller nei i forhold til å fortsette konstruksjonen av gruven og prosesseringsanlegget (..). Avgjørelsen er viktig siden den etter slik vi forstår det vil være endelig og ikke kan ankes", heter det i oppdateringen fra Handelsbanken Capital Markets.
Meglerhuset mener at det er ventet at tillatelsen blir gitt, og viser til at det vil skape over 1.000 nye jobber i regionen, og at det har god politisk støtte.
Handelsbankens analytiker Fredrik Agardh er positiv til aksjen, og har en kjøpsanbefaling med kursmål 27 kroner.
Styreleder Anders Hvide i Northland Resources sier til TDN Finans at han regner med at de får tillatelsen.
-Vi er rimelig overbevist om at vi får tillatelsen i morgen. Det er en søknad som har vært inne i 14 måneder, og den har vært ute på høring i en rekke instanser uten av vi har fått noe motstand, sier Hvide til TDN Finans.
Han sier at dersom de får ja, kan det ikke ankes av eventuelle parter som måtte være imot utbyggingen.
Northland Resources NAUR endte opp 5,3 prosent til 14,85 kroner, omsatt for 33 millioner kroner.
Hever kursmålet på Seadrill
Seadrill SDRL falt 0,6 prosent torsdag. Aksjen er opp 2,6 prosent den siste uken. Både Nordea Markets og Agilis høyner torsdag sine kursmål på Seadrill.
Nordea Markets oppjusterer kursmålet fra 153 til 164 kroner og anbefaler fremdeles kjøp av Seadrill-aksjen.
"Vi venter at Seadrill vil rapportere sterke tall i andre kvartal med et økt driftsresultat. Vekstfokuset er på moderne dypvann og avanserte jackup- rigger, og denne strategien virker å være den beste formelen for å samle lange kontrakter med høye rater", skriver analysesjef Ingolf Gillesdal i Nordea Markets i en oppdatering.
Nordea Markets-analytikeren anslår at Seadrill vil utbetale et utbytte på minst 0,60 dollar pr aksje for andre kvartal, noe som ventes å øke for tredje og fjerde kvartal. I forrige kvartalsrapport økte Seadrill målet om et kvartalsvis utbytte fra 0,55 til 0,60 dollar (TDN Finans-artikkel 27.05.10).
Ifølge Gillesdal har budaktiviteten innenfor dypvann tatt seg opp den seneste tiden til tross for det midlertidige boreforbudet på dypt vann i Mexicogulfen. Han peker på at tildelingen nå blir gjort med kortere varighet mens ratene forblir rundt 450.000 dollar dagen.
Også Agilis gjentar en kjøpsanbefaling på Seadrill og tar samtidig opp kursmålet fra 155 til 165 kroner, ifølge en oppdatering.
Seadrill endte på 143,20 kroner, omsatt for 480 millioner kroner.
Hovedindeksen på Oslo Børs falt 2,19 prosent til 358,43 poeng, og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 7,2 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.