OLF ser for seg investeringer på 153 milliarder kroner i år, og en kraftig vekst til 175 milliarder neste år. Toppunktet ser de foreløpig i 2014 med investeringer på 185 milliarder, før nivåene beveger seg litt ned.
- Usikkerheten i dette bildet er når vi får investeringer i Avaldsnes og Aldous Major. Hvis det skjer tidligere enn vi tror, så får vi sannsynligvis et nivå på investeringene i 2015 og 2016 som minst er på nivå med 2014, sier Bjørn Harald Martinsen, fagsjef for økonomi i OLF.
Pusher grensene
Og det er opp mot grensen av det norske bedrifter er i stand til å levere.
Martinsen mener man opp til disse nivåene vil klare å unngå overoppheting. OLF legger inn en årlig kostnadsvekst på seks prosent, som er langt bedre enn kostnadsveksten på 15 prosent norsk sokkel så i perioden mellom 2004 og 2008. Hadde man hatt vekst også ellers i Europa kunne dette bildet sett verre ut.
- Men hvis investeringene blir mye høyere på norsk sokkel, vil leverandørindustrien møte det med økte priser, sier han.
Det er også en liten usikkerhet knyttet til verdensøkonomien, men basert på de analysene OLF ligger til grunn er det mindre sannsynlig.
- Hvis ikke Europas politikere klarer å parre bena sine, så vil det kunne gå ganske galt. Da vil oljeprisen kunne falle raskt, og vi vil kunne få en situasjon der oljeselskapene blir mer tilbakeholdne med investeringer, sier Martinsen.
Han understreker at det er et raskt fall i oljeprisen som er uroskapende, og at de fleste norske prosjekter gjennomføres på en pris ned til 80 dollar fatet. I dag er oljeprisen på 113 dollar fatet.
- Storeslem i Nordsjøen
Leteaktiviteten på norsk sokkel er historisk høy. I år er det ferdigstilt 48 letebrønner på sokkelen, og det er seks under boring. I 2010 ble det gjort 16 funn, seks i norskehavet og ti i Nordsjøen.
- Vi måtte til 2011 før vi igjen gjorde storeslem i Nordsjøen, sier Martinsen.
Avaldsnes og Aldous Major er nå estimert til å ligge på 1.700-3.300 millioner fat.
- Hvis det øverste estimatet slår til vil det bety det desidert største til havs i år og det tredje største på norsk sokkel noensinne, sier han.
Produksjonsutsiktene på sokkelen viser en ganske jevn produksjon frem til 2016, med en fortsatt økning av gass og fortsatt nedgang i olje. 2010 ble det første året på norsk sokkel med større gass- enn oljeproduksjon.
En annen stor bidragsyter til investeringene er produksjonsboringer på eksisterende felt. Dette koster oljeselskapene rundt 50 milliarder årlig nå, og dette stiger til 60 milliiarder i 2016, tror OLF. Samtidig skal så godt som alle de store, gamle feltene oppgraderes de neste årene.
Statoils hurtigutbygginsprosjekter bidrar sterkt på investeringer i nye felt, men det skal også bygges ut tradisjonelle felt som Gudrun, Goliat og Luno i den neste femårseprioden.
Upåvirket av krisen
OLF mener at veksten i norsk olje- og gassektor i stor grad er upåvirket av fallet i verdensøkonomien, på godt og vondt.
Oljeprisen holder seg sterk, gass ses av IEA og delvis EU som en løsning på klimaproblemet. Samtidig holder veksten i Asia prisen på innsatsfaktorene som metall høye, og de arbeidsledige i Europa kan i liten grad møte behovet for arbeidskraft på norsk sokkel.
- Til tross for usikkerheten i verdensøkonomien vil aktivitetsnivået på norsk sokkel være høyt og økende de nærmeste årene. Nye felt skal byygges ut og eksisterende installasjoner skal vedlikeholdes og oppgraderes, sier administrerende direktør Gro Brækken i OLF.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.