For mange av stats- og regjeringssjefene er toppmøtemiddagen i Brussel den første anledningen de får til høre direkte fra May hvordan hun planlegger å lose Storbritannia ut av EU.
Det er ikke utenkelig at noen også vil bruke anledningen til å vise sin ergrelse.
– Vi kan ikke utelukke at noen av lederne vil ha spørsmål til statsminister May, sier en høytstående tjenestemann i EU anonymt i forkant av toppmøtet.
EUs president Donald Tusk vil nok ikke invitere til debatt, forteller kilden.
– Men Tusk er veldig for deliberativt demokrati. Alle vil være velkomne til å ta ordet og kommentere de opplysningene statsminister May kommer med.
Stor usikkerhet
Det store spenningsmomentet er om May vil komme med nyheter på toppmøtet, eller om hun bare vil si det samme som før.
De tydeligste signalene hittil kom hun med under toryenes landsmøte i Birmingham i begynnelsen av oktober. Der fortalte hun blant annet at hun ville sette i gang den formelle prosedyren for utmelding innen utgangen av mars neste år.
Utenriksminister Børge Brende (H) var onsdag i London for å snakke med sin britiske kollega Boris Johnson om saken. Han sitter fortsatt igjen med mange ubesvarte spørsmål.
– Storbritannia er verdens femte største økonomi og nest størst i Europa etter Tyskland. Hva vil skje den dagen de trer ut av EU? Vil en ny handelsavtale være på plass? Eller vil de basere seg på WTO-betingelsene den første tida? Dette er uavklart, sier Brende til NTB.
Indremedisin
Under middagen i Brussel torsdag kveld skal stats- og regjeringssjefene også diskutere EUs forhold til Russland. Dette beskrives som en indremedisinsk affære der lederne skal få lufte de bekymringene de har, uten at diskusjonen skal munne ut i beslutninger om ny politikk.
– Vi ser ikke for oss formelle konklusjoner her, sier utenriksminister Miroslav Lajcak i Slovakia, som har formannskapet i EU dette halvåret.
Konklusjonene kommer derimot i desember. Da må medlemslandene i EU ta stilling til om de skal forlenge sanksjonene som er innført mot Russland på grunn av annekteringen av Krim og innblandingen i den voldelige konflikten i Øst-Ukraina.
På toppmøtet torsdag skal EUs ledere også diskutere situasjonen i Syria, og de skal gjennomgå tiltakene EU gjør for å få ned innvandringen til Europa.
Fredag fortsetter møtet med en diskusjon om de fastlåste forhandlingene med USA og Canada om nye frihandelsavtaler. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.